Składniki na 40 cm pizze:
Ciasto:
- 150ml wody
- 300g mąki
- Drożdże 1/3 kostki
- płaska łyżeczka cukru
- płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- Kasza manna lub bułka tarta do podsypania spodu
SOS:
- Przecier pomidorowy 100ml
- SÓL
- Papryka ostra
- Łyżeczka bazylii
Składniki:
- Ser mozarella
- pieczarki
- (resztę składników wedle własnych preferencji)
Ciasto:
Wlewamy letnią wodę do miski, dodajemy drożdże, cukier, i początkowo 3 łyżki mąki, dokładnie mieszamy do uzyskania płynnej konsystencji, następnie dodajemy płaską łyżeczkę soli i ok. 2 łyżki oliwy, mieszamy i wyrabiamy z resztą mąki. Tak wstępnie wytworzone ciasto przekładamy na stolnice i kilka minut wyrabiamy, aż będzie samo ładnie odchodzić od ręki. Odstawiamy na kilka minut aby odpoczęło i zaczęło rosnąć, następnie rozwałkowujemy. Pod dół ciasta można podsypać kaszą manną, wtedy po upieczeniu uzyskamy chrupiący spód.
Sos:
Do odmierzonej ilości przecieru pomidorowego dodajemy soli do smaku, odrobinę pieprzu i ostrej papryki (uważamy żeby nie przesadzić) następnie dodajemy pełną łyżeczkę oregano, mieszamy.
Ciasto smarujemy sosem, dodajemy pieczarki, ser mozarella a na wierzch składniki które najbardziej lubimy. Całość można z wierzchu posypać oregano.
Pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 stopni.