Tureckie Pide, obok kebaba to jedno z najbardziej charakterystycznych dań Tureckich. Przypomina włoską pizze, ciasto jest niemal identyczne, ale w kształcie łódki, różni się natomiast farszem, który w wersji mięsnej składa się z mielonego mięsa wołowego, papryki czerwonej, zielonej i cebuli.
Składniki: Na 6 szt.
Ciasto:
- 40 dag mąki pszennej
- 1 szklanka letniej wody
- ¼ kostki drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1.5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Tureckie Pide Farsz:
- 500g mielonego mięsa wołowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy do smażenia
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 pomidor
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- Sól
- Pieprz
- 30 dag sera żółtego startego na tarce.
Tureckie pide – Przygotowanie:
- Najpierw przygotowujemy ciasto. Do miski wlewamy szklankę letniej wody, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru, 1.5 łyżeczki soli, łyżkę oliwy z oliwek, wszystkie składniki mieszamy, następnie stopniowo dodajemy mąkę i wstępnie wyrabiamy ciasto w misce.
- Ciasto przekładamy na stolnicę i dokładnie wyrabiamy, tak aby swobodnie odchodziło od ręki, formujemy kulę którą skrapiamy oliwą, następnie przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i zostawiamy przez co najmniej 30 min do wyrośnięcia.
- W czasie kiedy ciasto będzie wyrastać, przygotowujemy farsz.
- Z papryk usuwamy gniazda nasienne, następnie papryki i pomidora kroimy w drobną kostkę.
- Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanej oliwie na patelni.
- Do cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy do miękkości.
- Usmażone mięso i cebulę przekładamy do większego rondla, dodajemy pokrojone papryki i pomidora, wsypujemy ostrą paprykę w proszku, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy przez 5-7 min.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych części, formujemy kulki następnie, każdą część ciasta rozwałkujemy na kształt owalny o grubości ok 0,5 cm.
- Na środek ciasta nakładamy farsz, posypujemy serem żółtym, brzegi ciasta zawijamy na kształt łódki, tak przygotowane tureckie pide układamy na brytfance i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez 15 min.
Summary
Recipe Name
Tureckie pide
Published On
Average Rating
1 Review(s) Based on