DANIA GŁÓWNE

Przepis na Tureckie Pide – Turecka pizza

Tureckie Pide, obok kebaba to jedno z najbardziej charakterystycznych dań Tureckich. Przypomina włoską pizze, ciasto jest niemal identyczne, ale  w kształcie łódki, różni się natomiast farszem, który w wersji mięsnej składa się z mielonego mięsa wołowego, papryki czerwonej, zielonej i cebuli. 

 

Składniki: Na 6 szt.

Ciasto:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 1 szklanka letniej wody
  • ¼ kostki drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

 

Tureckie Pide Farsz:

  • 500g mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 pomidor
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • Sól
  • Pieprz
  • 30 dag sera żółtego startego na tarce.

 

Tureckie pide – Przygotowanie:

  1. Najpierw przygotowujemy ciasto. Do miski wlewamy szklankę letniej wody, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru, 1.5 łyżeczki soli, łyżkę oliwy z oliwek, wszystkie składniki mieszamy, następnie stopniowo dodajemy mąkę i wstępnie wyrabiamy ciasto w misce.
  2. Ciasto przekładamy na stolnicę i dokładnie wyrabiamy, tak aby swobodnie odchodziło od ręki, formujemy kulę którą skrapiamy oliwą, następnie przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i zostawiamy przez co najmniej 30 min do wyrośnięcia.
  3. W czasie kiedy ciasto będzie wyrastać, przygotowujemy farsz.
  4. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, następnie papryki i pomidora kroimy w drobną kostkę.
  5. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanej oliwie na patelni.
  6. Do cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy do miękkości.
  7. Usmażone mięso i cebulę przekładamy do większego rondla, dodajemy pokrojone papryki i pomidora, wsypujemy ostrą paprykę w proszku,  doprawiamy solą i pieprzem i dusimy przez 5-7 min.
  8. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych części, formujemy kulki następnie, każdą część ciasta rozwałkujemy na kształt owalny o grubości ok 0,5 cm.
  9. Na środek ciasta nakładamy farsz, posypujemy serem żółtym, brzegi ciasta zawijamy na kształt łódki, tak przygotowane tureckie pide układamy na brytfance i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez 15 min.
tureckie pide

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Tureckie pide
Published On

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *