Rolada schabowa z mięsem mielonym i żurawiną
DANIA GŁÓWNE

Rolada schabowa z mięsem mielonym i żurawiną

Rolada schabowa z mięsem mielonym i żurawiną

Przepis na pyszną roladę schabową faszerowaną mięsem mielonym i żurawiną  która podana np. z kluskami śląskimi, sosem pieczeniowym i surówką z czerwonej kapusty stworzy idealny pomysł na obiad.

Rolada schabowa z mięsem mielonym i żurawiną

Składniki:

  • 1,4 – 1,5kg schabu wieprzowego
  • ½ kg mięsa mielonego  wieprzowego lub mieszanego wieprzowo – wołowego
  • 1 jajko
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • Pieprz
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • Szczypta kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 3 łyżki oleju
  • 40-50g żurawiny suszonej

Sos pieczeniowy:

  • 25g masła
  • 1 łyżka mąki 

Rolada schabowa z mięsem mielonym

Przygotowanie:

  1. Schab oczyszczamy, płuczemy i osuszamy, następnie rozcinamy wzdłuż, tak jak byśmy rozwijali roladę, schab po rozcięciu ma u mnie około 1,5 – 2cm grubości i wymiary około 25x30cm
  2. Przygotowany płat schabu lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa, następnie z obu stron oprószamy solą i pieprzem. Z jednej strony w schab wcieramy czosnek  przepuszczony przez praskę, następnie smarujemy musztardą.  
  3. Przygotowujemy farsz, w tym celu w maszynce mielimy przygotowane mięso wieprzowo – wołowe, do zmielonego mięsa dodajemy jajko, suszoną żurawinę oraz przyprawy: paprykę w proszku,  tymianek, rozmaryn i szczyptę kminu rzymskiego, następnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą.
  4. Przygotowany farsz równomiernie nanosimy na płat schabu po czym schab zwijamy w roladę i związujemy sznurkiem wędzarniczym.
  5. Na dużej patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju i obsmażamy zwiniętą roladę z każdej strony, następnie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  6. Roladę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C  i pieczemy pod przykryciem przez 90min, następnie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15min tak aby schab z wierzchu się zarumienił. W razie potrzeby w czasie pieczenia polewamy schab sosem spod pieczeni.
  7. Usmażona roladę wyciągamy z naczynia żaroodpornego, usuwamy sznurek do mięsa i kroimy w plastry.
  8. Z sosu który powstał podczas pieczenia rolady przygotowujemy sos pieczeniowy, w tym celu z mąki i masła przygotowujemy zasmażkę którą dodajemy do sosu spod pieczeni, sos gotujemy przez kilka minut intensywnie mieszając aż uzyska aksamitną konsystencję, gdyby sos był za gęsty podlewamy go wodą
Rolada schabowa z mięsem mielonym i żurawiną
rolada schabowa z mięsem mielonym

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Przepis na tradycyjne kluski śląskie

Najlepsza surówka z czerwonej kapusty

Surówka z białej i czerwonej kapusty z miodowo musztardowym sosem

Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami

Summary
recipe image
Recipe Name
Rolada schabowa z mięsem mielonym
Published On

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *