Rolada schabowa z mięsem mielonym i żurawiną
Przepis na pyszną roladę schabową faszerowaną mięsem mielonym i żurawiną która podana np. z kluskami śląskimi, sosem pieczeniowym i surówką z czerwonej kapusty stworzy idealny pomysł na obiad.
Rolada schabowa z mięsem mielonym i żurawiną
Składniki:
- 1,4 – 1,5kg schabu wieprzowego
- ½ kg mięsa mielonego wieprzowego lub mieszanego wieprzowo – wołowego
- 1 jajko
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 2 płaskie łyżeczki soli
- Pieprz
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ łyżeczki rozmarynu
- Szczypta kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 3 łyżki oleju
- 40-50g żurawiny suszonej
Sos pieczeniowy:
- 25g masła
- 1 łyżka mąki
Rolada schabowa z mięsem mielonym
Przygotowanie:
- Schab oczyszczamy, płuczemy i osuszamy, następnie rozcinamy wzdłuż, tak jak byśmy rozwijali roladę, schab po rozcięciu ma u mnie około 1,5 – 2cm grubości i wymiary około 25x30cm
- Przygotowany płat schabu lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa, następnie z obu stron oprószamy solą i pieprzem. Z jednej strony w schab wcieramy czosnek przepuszczony przez praskę, następnie smarujemy musztardą.
- Przygotowujemy farsz, w tym celu w maszynce mielimy przygotowane mięso wieprzowo – wołowe, do zmielonego mięsa dodajemy jajko, suszoną żurawinę oraz przyprawy: paprykę w proszku, tymianek, rozmaryn i szczyptę kminu rzymskiego, następnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą.
- Przygotowany farsz równomiernie nanosimy na płat schabu po czym schab zwijamy w roladę i związujemy sznurkiem wędzarniczym.
- Na dużej patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju i obsmażamy zwiniętą roladę z każdej strony, następnie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Roladę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C i pieczemy pod przykryciem przez 90min, następnie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15min tak aby schab z wierzchu się zarumienił. W razie potrzeby w czasie pieczenia polewamy schab sosem spod pieczeni.
- Usmażona roladę wyciągamy z naczynia żaroodpornego, usuwamy sznurek do mięsa i kroimy w plastry.
- Z sosu który powstał podczas pieczenia rolady przygotowujemy sos pieczeniowy, w tym celu z mąki i masła przygotowujemy zasmażkę którą dodajemy do sosu spod pieczeni, sos gotujemy przez kilka minut intensywnie mieszając aż uzyska aksamitną konsystencję, gdyby sos był za gęsty podlewamy go wodą

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Przepis na tradycyjne kluski śląskie
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty
Surówka z białej i czerwonej kapusty z miodowo musztardowym sosem
Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami
Summary

Recipe Name
Rolada schabowa z mięsem mielonym
Published On