Rolada ze Schabu z salami, szpinakiem i serem
Pyszna rolada ze schabu w stylu włoskim z salami, serem żółtym i szpinakiem, dobrze doprawiona ziołami prowansalskimi myślę że pozytywnie zaskoczy wszystkich domowników, rolada jest bardzo prosta w wykonaniu a przy tym bardzo smaczna.
Rolada ze Schabu z salami, szpinakiem i serem
Składniki:
- 1,5kg schabu wieprzowego
- 150g salami
- 150g sera żółtego
- Dwie garście świeżych liści szpinaku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Sól
- Pieprz
- Zioła prowansalskie
- 3 łyżki oleju roślinnego
Sos pieczeniowy:
- 25g masła
- 1 łyżka mąki
Rolada ze schabu z salami, szpinakiem i serem
Przygotowanie:
- Schab oczyszczamy, płuczemy i osuszamy, następnie rozcinamy wzdłuż, tak jak byśmy rozwijali roladę, schab po rozcięciu ma u mnie około 1,5 – 2cm grubości i wymiary około 25x30cm
- Przygotowany płat schabu lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa, następnie z obu stron oprószamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Soli używamy niewiele ponieważ salami, które później ułożymy wewnątrz jest dosyć mocno słone.
- Przyprawiony płat mięsa z jednej strony smarujemy koncentratem pomidorowym, następnie rozkładamy cieniutkie plastry salami, na salami układamy równomiernie żółty ser starty na tarce z grubymi oczkami, a na sam wierzch układamy świeży szpinak. Tak przygotowane mięso zwijamy w roladę i wiążemy sznurkiem wędzarniczym do mięsa.
- Związaną roladę schabową obsmażamy na patelni na oleju, następnie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Roladę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C i pieczemy pod przykryciem przez 90min, następnie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15min tak aby schab z wierzchu się zarumienił. W razie potrzeby w czasie pieczenia polewamy schab sosem spod pieczeni.
- Usmażona roladę wyciągamy z naczynia żaroodpornego, usuwamy sznurek do mięsa i kroimy w plastry.
- Z soków które się wytopiły podczas pieczenia rolady przygotowujemy sos pieczeniowy, w tym celu z maki i masła przygotowujemy zasmażkę którą dodajemy do sosu spod pieczeni, sos gotujemy przez kilka minut intensywnie mieszając aż uzyska aksamitną konsystencję, gdyby sos był za gęsty podlewamy go wodą. Uwaga sos wychodzi mocno słony także nie trzeba go już dodatkowo doprawiać solą.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami
Rolada schabowa z pieczarkami i serem
Summary
Recipe Name
Rolada ze Schabu z salami, szpinakiem i serem
Published On
Average Rating
1 Review(s) Based on