Roladki schabowe z boczkiem
Roladki schabowe z boczkiem to potrawa, którą naprawdę warto przyrządzić ponieważ smakuje wyśmienicie, jest prosta w wykonaniu i spokojnie można ją przygotować dla odmiany zamiast klasycznych kotletów schabowych. Poniżej sprawdzony przepis
Roladki schabowe z boczkiem
Składniki 8szt.:
- 1kg schabu
- 250g boczku wędzonego
- Musztarda
- 3-4szt ogórków kiszonych
- 1 cebula
- 120g sera żółtego
- Sól
- Pieprz
Roladki schabowe z boczkiem
Przygotowanie:
- Ser żółty i ogórki kroimy w słupki, a cebulę w kostkę, boczek kroimy po długości w cienkie plastry, im dłuższe tym lepsze ponieważ później łatwo będzie zawinąć gotową roladkę w plaster boczku
- Schab kroimy na plastry o grubości 1cm, rozbijamy tłuczkiem do mięsa, następnie oprószamy solą i pieprzem. Z jednego kilograma wychodzi około 8szt roladek.
- Każdy płat rozbitego schabu z jednej strony smarujemy musztardą. W zupełności wystarczy płaska łyżeczka musztardy na każdą sztukę.
- Na każdym płacie układamy kolejno słupki sera żółtego, ogórka kiszonego i cebulę, całość zawijamy w roladkę, okręcamy plastrami boczku i spinamy wykałaczkami
- Gotowe roladki układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 10 minut, aby roladki się lekko przypiekły z wierzchu i nabrały złotego koloru.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Karczek pieczony w rękawie foliowym
Eskalopki drobiowe w sosie pieczarkowym
Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis
Summary
Recipe Name
Roladki schabowe z boczkiem
Published On
Average Rating
2 Review(s) Based on