DANIA GŁÓWNE

Roladki schabowe z boczkiem

Roladki schabowe z boczkiem

Roladki schabowe z boczkiem to potrawa, którą naprawdę warto przyrządzić ponieważ smakuje wyśmienicie, jest prosta w wykonaniu i spokojnie można ją przygotować dla odmiany zamiast klasycznych kotletów schabowych. Poniżej sprawdzony przepis

Roladki schabowe z boczkiem

Składniki 8szt.:

  • 1kg schabu
  • 250g boczku wędzonego
  • Musztarda
  • 3-4szt ogórków kiszonych
  • 1 cebula
  • 120g sera żółtego
  • Sól
  • Pieprz

Roladki schabowe z boczkiem

Przygotowanie:

  1. Ser żółty i ogórki kroimy w słupki, a cebulę w kostkę, boczek kroimy po długości w cienkie plastry, im dłuższe tym lepsze ponieważ później łatwo będzie zawinąć gotową roladkę w plaster boczku
  2. Schab kroimy na plastry o grubości 1cm, rozbijamy tłuczkiem do mięsa, następnie oprószamy solą i pieprzem. Z jednego kilograma wychodzi około 8szt roladek.
  3. Każdy płat rozbitego schabu z jednej strony smarujemy musztardą. W zupełności wystarczy płaska łyżeczka musztardy na każdą sztukę.
  4. Na każdym płacie układamy kolejno słupki sera żółtego, ogórka kiszonego i cebulę, całość zawijamy w roladkę, okręcamy plastrami boczku i spinamy wykałaczkami
  5. Gotowe roladki układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 10 minut, aby roladki się lekko przypiekły z wierzchu i nabrały złotego koloru.
Roladki schabowe z boczkiem

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Karczek pieczony w rękawie foliowym

Eskalopki drobiowe w sosie pieczarkowym

Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis

Summary
recipe image
Recipe Name
Roladki schabowe z boczkiem
Published On

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *