Ryba po grecku z ogórkiem kiszonym i cebulą
Lubicie rybę po grecku z marchewką? Jeżeli tak to rybę po grecku z ogórkiem kiszonym pokochacie. Smażona ryba w zalewie pomidorowo octowej z dodatkiem ogórka kiszonego i cebulki jest bardziej wyrazista w smaku niż ta w wersji z marchewką a proste składniki i prostota w wykonaniu sprawi, że często będzie gościć na Waszym stole jako danie główne lub przystawka. Do jej przygotowania można użyć dowolnej ryby np. Mintaja, Flądry, Pangi czy innej ulubionej ryby, ja do zrobienia tej ryby użyłam dorsza ponieważ uwielbiam jego smak.
Ryba po grecku:
Składniki:
- 600g fileta np. dorsza,
- 4 ogórki kiszone,
- 3 cebule
- Olej do smażenia
- Sól
- Pieprz
Zalewa:
- 2 szklanki wody,
- 1.5 szklanki oleju,
- 1 koncentrat pomidorowy 200g,
- 6 łyżek octu,
- 3 łyżki ketchupu,
- Liść laurowy,
- Ziele angielskie,
Ryba po grecku
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki z zalewy umieszczamy w garnku i zagotowujemy.
- Ogórki kiszone i cebulę kroimy w kosteczkę, dodajemy do gorącej zalewy gotujemy wszystko razem ok 3minuty.
- Rybę umyć, osuszyć, oprószyć solą oraz pieprzem, pokroić na mniejsze kawałki zamoczyć w jajku i obtoczyć w mące, następnie usmażyć na złocisty kolor na oleju.
- Rybę układamy na półmisku i zalewamy gorącą zalewą. Odstawiamy do wystygnięcia na całą noc. Ryba najsmaczniejsza jest na drugi dzień kiedy smaki się połączą. Podajemy na zimno.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem
Śledzie pod pierzynką – przepis
Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i ananasem