ryba po grecku
DANIA GŁÓWNE

Ryba po grecku z ogórkiem kiszonym i cebulą

                 Ryba po grecku z ogórkiem kiszonym i cebulą

Lubicie rybę po grecku z marchewką? Jeżeli tak to rybę po grecku z ogórkiem kiszonym pokochacie. Smażona ryba w zalewie pomidorowo octowej z dodatkiem ogórka kiszonego i cebulki jest bardziej wyrazista w smaku niż ta w wersji z marchewką a proste składniki i prostota w wykonaniu sprawi, że często będzie gościć na Waszym stole jako danie główne lub przystawka. Do jej przygotowania można użyć dowolnej ryby np. Mintaja, Flądry, Pangi czy innej ulubionej ryby, ja do zrobienia tej ryby użyłam dorsza ponieważ uwielbiam jego smak.

Ryba po grecku:

Składniki:

  • 600g fileta np. dorsza,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 3 cebule
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Zalewa:

  • 2 szklanki wody,
  • 1.5 szklanki oleju,
  • 1 koncentrat pomidorowy 200g,
  • 6 łyżek octu,
  • 3 łyżki ketchupu,
  • Liść laurowy,
  • Ziele angielskie,

Ryba po grecku

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki z zalewy umieszczamy w garnku i zagotowujemy.
  2. Ogórki kiszone i cebulę kroimy w kosteczkę, dodajemy do gorącej zalewy gotujemy wszystko razem ok 3minuty.
  3. Rybę umyć, osuszyć, oprószyć solą oraz pieprzem, pokroić na mniejsze kawałki  zamoczyć w jajku i obtoczyć w mące, następnie usmażyć na złocisty kolor na oleju.
  4. Rybę układamy na półmisku i zalewamy gorącą zalewą. Odstawiamy do wystygnięcia na całą noc. Ryba najsmaczniejsza jest na drugi dzień kiedy smaki się połączą. Podajemy na zimno.
ryba po grecku
ryba po grecku

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Dorsz pieczony z koperkiem

Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem

Śledzie pod pierzynką – przepis

Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i ananasem

Summary
recipe image
Recipe Name
Ryba po grecku z ogórkiem kiszonym i cebulą
Published On

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *