Sałatka warstwowa z tuńczykiem i jajkiem
Nie dość że prosta to bardzo smaczna i efektowna sałatka warstwowa z tuńczykiem i jajkiem, z kilku składników, które idealnie się ze sobą komponują można stworzyć naprawdę pyszną sałatkę doskonałą na imprezę, lub po prostu na kolację. Ta sałatka na pewno skradnie nie jedno serce miłośników sałatek warstwowych.
Sałatka warstwowa z tuńczykiem i jajkiem
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- 6 jajek
- ½ puszki kukurydzy konserwowej
- ½ świeżej papryki czerwonej
- Pół pęczka szczypiorku
- 4 łyżki majonezu
- Sól i pieprz do smaku
Sałatka warstwowa z tuńczykiem i jajkiem
Przygotowanie:
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy, następnie obieramy i oddzielamy białka od żółtek, białka kroimy w drobną kosteczkę i pokrojone odkładamy do miseczki a żółtka ścieramy na tarce z drobnymi oczkami i również odkładamy do innej miseczki.
- Tuńczyka i kukurydzę odcedzamy z zalewy, paprykę kroimy w drobną kostkę a szczypiorek drobno siekamy.
- Kiedy wszystkie składniki mamy przygotowane, układamy je kolejno w przeźroczystej salaterce, i tak na dnie pierwszą warstwą będzie połowa pokrojonego białka z jajek. Warstwę białka lekko solimy oraz pieprzymy a z wierzchu smarujemy dwiema łyżkami majonezu. Na następną warstwę układamy tuńczyka z jednej puszki, a na tuńczyka wysypujemy kukurydzę konserwową, w ilości około połowy puszki. Na kukurydzę rozkładamy drugą połowę białka, które znowu lekko oprószamy solą oraz pieprzem. Białko z wierzchu smarujemy dwiema łyżkami majonezu. Majonez przykrywamy warstwą czerwonej papryki i warstwą drobno startych żółtek. Z samego wierzchu sałatkę solidnie obsypujemy szczypiorkiem i mamy gotową sałatkę do podania.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Sałatka z ryżem tuńczykiem i jajkiem
Śródziemnomorska sałatka orzo z ciecierzycą i serem feta
Sałatka z pora i jajek – przepis
Włoska sałatka tortellini z salami
Summary
Recipe Name
Sałatka warstwowa z tuńczykiem i jajkiem
Published On
Average Rating
1 Review(s) Based on