Sałatka z brokułem kurczakiem i migdałami
Brokuł to jedno z najbardziej wartościowych warzyw z którego można przygotować wiele ciekawych dań np. zupy, zapiekanki, makarony czy przeróżne kolorowe sałatki, które zachwycają swoim smakiem i wyglądem. Aby nie stracić pięknego zielonego koloru brokuła, po ugotowaniu należy go włożyć do bardzo zimnej wody.
Poniżej przedstawiam przepis na przepyszną, kolorową sałatkę z brokułem w roli głównej w towarzystwie kurczaka i pysznego domowego sosu czosnkowego. Taką sałatę można zjeść zarówno na śniadanie, obiad czy kolację.
Sałatka z brokułem kurczakiem i migdałami
Składniki:
- 1 brokuł,
- Pół kostki sera feta (ok 130g),
- 150g migdały w płatkach,
- 10szt pomidorki koktajlowe
- Puszka kukurydzy konserwowej,
- 1 podwójny filet z kurczaka,
- Sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra do smaku,
- Olej do smażenia
- Jogurt naturalny 150G
- 1 łyżka majonezu
- Ząbek czosnku,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- Zioła prowansalskie.
Sałatka z brokułem kurczakiem i migdałami
Przygotowanie:
- Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawami wedle uznania. Olej rozgrzewamy na patelni i wrzucamy fileta z kurczaka, smażymy na złoty kolor.
- Brokuł dzielimy na bardzo małe różyczki, płuczemy i wrzucamy na gotującą się wodę, gotujemy ok 5 minut. Ugotowany brokuł odcedzamy i hartujemy przelewając zimną wodą. W ten sposób uzyskamy piękny zielony kolor.
- Kukurydzę odsączamy z zalewy, pomidorki koktajlowe płuczmy, osuszamy ręcznikiem papierowym i przekrawamy na pół, płatki migdałowe prażymy na suchej patelni na małym ogniu do uzyskania złotego koloru, ser feta odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę.
- Następnie przygotowujemy sos czosnkowy. Ząbek czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu naturalnego wymieszanego z łyżką majonezu. Doprawiamy solą i pieprzem, sokiem z cytryny i ziołami prowansalskimi (jeżeli chcemy sos mniej kaloryczny możemy pominąć majonez).
- Gdy wszystkie składniki mamy gotowe układamy je warstwowo w szklanym naczyniu (będą ładnie prezentowały się warstwy sałatki) brokuł, kukurydza, kurczak, pomidorki koktajlowe, ser feta, sos czosnkowy, całość posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.
Sałatka z ananasem, selerem i szynką konserwową
Śledzie pod pierzynką – przepis
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo koperkowym