SAŁATKA Z OGÓRKÓW Z CURRY
Sałatka z ogórków w przyprawie curry z dodatkiem pieprzu i słodkiej papryki to bardzo aromatyczna sałatka, o słodko pikantnym smaku, jest bardzo prosta w przygotowaniu, która uda się każdemu. Sałatka pasuje idealnie to różnego rodzaju mięs pieczonych, smażonych, sosów oraz świetnie komponuje się jako dodatek do hamburgerów czy też hot-dogów.
Z podanego przepisu wchodzi ok. 13 słoików 500ml.
SAŁATKA Z OGÓRKÓW Z CURRY – PRZEPIS
Składniki:
- 5kg ogórków gruntowych
- 6 dużych cebul
- 4 łyżki soli
- 2 szklanki cukru
- 2szklanki wody
- 2 szklanki octu
- 4 łyżeczki curry
- 4 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 4 łyżeczki pieprzu mielonego
- 4 łyżeczki gorczycy
- 4-6 łyżek kopru zielonego siekanego
SAŁATKA Z OGÓRKÓW Z CURRY – PRZEPIS
Przygotowanie:
- Ogórki dokładnie płuczemy i kroimy razem ze skórką w cienkie plastry, cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pokrojone ogórki i cebulę zasypujemy solą i odstawiamy na ok. 3h, aby ogórki puściły wodę.
- W międzyczasie robimy zalewę. Cukier, ocet i wodę zagotowujemy i studzimy. Kiedy zalewa będzie już chłodna dodajemy do niej przyprawę curry, paprykę słodką w proszku, pieprz mielony i ziarna gorczycy, oraz siekany koperek.
- Gdy ogórki puszczą soki, odciskamy je z nadmiaru wody, następnie sałatkę przekładamy do słoików i zalewamy zalewą.
- Tak przygotowaną sałatkę pasteryzujemy. Na dnie garnka układamy ściereczkę i wkładamy słoiki z sałatką, do garnka wlewamy wodę do wysokości ¾ wysokości słoików, następnie tylko zagotowujemy wodę i odstawiamy słoiki do wystudzenia.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Grzyby marynowane w occie – przepis
Knedle ze śliwkami – sprawdzony przepis
Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl