Siekane kotlety z kurczaka
Przepis na nieskomplikowany, szybki i smaczny obiad, w sam raz dla smakoszy kotletów i dań z drobiu, czyli siekane kotlety z kurczaka, które razem z opiekanymi ziemniaczkami i surówką idealnie sprawdzą się przy rodzinnym obiedzie. Gorąco polecam.
Siekane kotlety z kurczaka
Składniki:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka (około 500g)
- 1 cebula
- 100g żółtego sera
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki majonezu
- Pół pęczka natki pietruszki
- ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- Olej do smażenia
Siekane kotlety z kurczaka
Przygotowanie:
- Filety oczyszczamy, płuczemy i osuszamy, kroimy w bardzo drobną kostkę, a na koniec dodatkowo jeszcze siekamy, aby mięso było dobrze rozdrobnione.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, ser ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach, a natkę pietruszki drobno szatkujemy.
- Do miski przekładamy pokrojone mięso z fileta, cebulę, ser i posiekaną natkę pietruszki, wbijamy jedno jajko, dodajemy mąkę ziemniaczaną i majonez oraz przyprawy, wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Opcjonalnie nasze kotlety możemy urozmaicić dodając inne składniki, takie jak pomidory suszone w oleju, czerwoną paprykę czy np. groszek, lub kukurydzę konserwową.
- Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju po czym nakładamy po 3-4 kotleciki, w zależności od wielkości patelni (po jednej solidnej łyżce masy mięsnej na jednego kotleta) i smażymy na średnim ogniu po około 3min z każdej strony na złoty kolor. Usmażone kotlety odkładamy na ręcznik papierowy aby odciągnąć resztki oleju.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Bitki wieprzowe w sosie własnym
Zrazy z karkówki z pieczarkami, boczkiem i suszonymi śliwkami
Racuchy drożdżowe z jabłkami na jogurcie
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty
Pieczone ziemniaki z piekarnika
Summary
Recipe Name
Siekane kotlety z kurczaka
Published On
Average Rating
3 Review(s) Based on