Śledzie w śmietanie - przepis
PRZEKĄSKI SAŁATKI I SURÓWKI

Śledzie w śmietanie – przepis

Śledzie w śmietanie – przepis

Tradycyjny i sprawdzony przepis na prostą a zarazem jedną z najsmaczniejszych potraw (sałatek) na bazie śledzi czyli śledzie w śmietanie, które idealnie sprawdzą się jako przekąska nie tylko na wigilijnym stole ale także na każdej innej  mniejszej czy większej imprezie.  

Śledzie w śmietanie – przepis

Składniki:

  • 500g – solone filety śledziowe matiasy ok.5-6szt
  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 300g kwaśnej śmietany 18%
  • Pęczek koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • Sól i pieprz do smaku

Śledzie w śmietanie – przepis

Przygotowanie:

  1. Filety śledziowe płuczemy i moczymy w wodzie przez 2-3 godziny  aby wypłukać nadmiar soli, następnie płaty kroimy w dwucentymetrowe kawałki.
  2. Cebulę obieramy ,kroimy najpierw na ćwiartki a potem w piórka, pokrojoną cebulę przekładamy do salaterki, zalewamy wrzątkiem i parzymy przez około półtorej minuty aby straciła swoją ostrość, następnie odcedzamy, pozostawiamy do ostygnięcia.
  3. Jabłka kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne następnie kroimy w drobną kostkę
  4. Do miski przekładamy sparzoną cebulę, pokrojone jabłka, dodajemy garść posiekanego koperku, łyżeczkę chrzanu, sok z cytryny oraz cukier, wszystkie składniki mieszamy, następnie dodajemy kwaśną śmietanę i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy śledzie delikatnie mieszamy doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
  5. Miskę ze śledziami przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny  ale najlepsze będą na drugi dzień gdy wszystkie składniki i aromaty wzajemnie się „przegryzą”. Smacznego  
Śledzie w śmietanie - przepis

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Śledzie gajowego – Przysmak gajowego

Sałatka tortellini ze szpinakiem i bekonem – przepis

Śledzie pod pierzynką – przepis

Pieczona karkówka – przepis

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *