Smażony ryż z jajkiem po chińsku
Przepis na smażony ryż z jajkiem jak z prawdziwych azjatyckich restauracji bardzo smaczny, wyjątkowo aromatyczny i kolorowy do tego prosty w wykonaniu, całkowity czas przyrządzenia tego dania nie powinien zająć dłużej niż pięć minut przy założeniu że mamy wcześniej ugotowany ryż, dodatkowo możemy eksperymentować z różnymi dodatkami i tajskimi sosami.
Smażony ryż po chińsku
Składniki na 4 porcje:
- Ryż 250g
- 4 jajka
- 4szt. zielonej cebulki
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- Sól, pieprz
Smażony ryż z jajkiem po chińsku
Przygotowanie:
- Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, odstawiamy na bok
- Zieloną cebulkę płuczemy i kroimy w centymetrowe kawałki
- Do salaterki wybijamy 4 jajka, które rozmącamy widelcem i solimy, następnie na dużej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, wlewamy rozmącone jajka i smażymy przez około minutę cały czas mieszając, aż powstanie można by powiedzieć typowa jajecznica.
- Usmażone jajka polewamy ponownie dwiema łyżkami oleju, dodajemy ryż i smażąc na małym ogniu mieszamy ryż z jajkami przez kolejną minutę.
- Dodajemy sos sojowy doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy zieloną pokrojoną cebulkę, wszystko dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez minutę, danie gotowe. Smażony ryż dodatkowo można doprawić sosem ostrygowym lub ostrym sosem sriracha wedle własnych preferencji smakowych.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Obiadowa surówka z kiszonej kapusty i marchewki
Pieczone ziemniaki z piekarnika
Dufinki ziemniaczane – super dodatek dań mięsnych
Summary
Recipe Name
Smażony ryż z jajkiem po chińsku
Published On