Smażony ryż z jajkiem po chińsku przepis
DODATKI

Smażony ryż z jajkiem po chińsku

Smażony ryż z jajkiem po chińsku

Przepis na smażony ryż z jajkiem jak z prawdziwych azjatyckich restauracji bardzo smaczny, wyjątkowo aromatyczny i kolorowy do tego prosty w wykonaniu, całkowity czas przyrządzenia tego dania nie powinien zająć dłużej niż pięć minut przy założeniu że mamy wcześniej ugotowany ryż, dodatkowo możemy eksperymentować z różnymi dodatkami i tajskimi sosami.

Smażony ryż po chińsku

Składniki na 4 porcje:

  • Ryż 250g
  • 4 jajka
  • 4szt. zielonej cebulki
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Sól, pieprz

Smażony ryż z jajkiem po chińsku

Przygotowanie:

  1. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, odstawiamy na bok
  2. Zieloną cebulkę płuczemy i kroimy w centymetrowe kawałki
  3. Do salaterki wybijamy 4 jajka, które rozmącamy widelcem i solimy, następnie na dużej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, wlewamy rozmącone jajka i smażymy przez około minutę cały czas mieszając, aż powstanie można by powiedzieć typowa jajecznica.
  4. Usmażone jajka polewamy ponownie dwiema łyżkami oleju, dodajemy ryż i smażąc na małym ogniu mieszamy ryż z jajkami przez kolejną minutę.
  5. Dodajemy sos sojowy doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy zieloną pokrojoną  cebulkę, wszystko dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez minutę, danie gotowe. Smażony ryż dodatkowo można doprawić sosem ostrygowym lub ostrym sosem sriracha wedle własnych preferencji smakowych.
Smażony ryż z jajkiem po chińsku przepis

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Obiadowa surówka z kiszonej kapusty i marchewki

Pieczone ziemniaki z piekarnika

Dufinki ziemniaczane – super dodatek dań mięsnych

Sałatka z tortellini i szynką

Summary
recipe image
Recipe Name
Smażony ryż z jajkiem po chińsku
Published On

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *