Sos chrzanowo jajeczny – Ksiega-smaku.pl
SOSY

Sos chrzanowo-jajeczny – Ksiega-smaku.pl

Sos chrzanowo-jajeczny – Ksiega-smaku.pl

Przepis na bardzo prosty a jakże pyszny  sos chrzanowo jajeczny, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do przeróżnych wędlin np. przy wielkanocnym stole, na przyjęciach lub do grillowanych potraw. Przepis jest bardzo prosty a wykonanie gotowego sosu nie zajmie więcej niż kilka minut.

Sos chrzanowo-jajeczny

Składniki:

  • 3 jajka
  • Małe opakowanie kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżeczka majonezu
  • Sól i pieprz do smaku

Sos chrzanowo jajeczny – Przepis

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i bardzo drobno kroimy, poszatkowane przekładamy do salaterki.
  2. Do pokrojonych jajek dodajemy jedną mała kwaśną śmietanę 200g, tarty chrzan(przy 3 solidnych łyżeczkach wychodzi dosyć ostry sos, a jeżeli ktoś lubi łagodniejszą wersję to spokojnie wystarczy dwie łyżeczki chrzanu), dodajemy również jedną łyżkę jogurtu naturalnego oraz łyżeczkę majonezu.
  3. Na koniec sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem po czym odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Sos chrzanowo jajeczny – Ksiega-smaku.pl
Sos chrzanowo-jajeczny – Ksiega-smaku.pl

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Domowy majonez – Ksiega-smaku.pl

Sos Porowy – prosty przepis

Tortellini z boczkiem i pieczarkami w sosie śmietanowym

Bitki wieprzowe w sosie własnym

Summary
recipe image
Recipe Name
Sos chrzanowo jajeczny
Published On

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *