Sos chrzanowo-jajeczny – Ksiega-smaku.pl
Przepis na bardzo prosty a jakże pyszny sos chrzanowo jajeczny, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do przeróżnych wędlin np. przy wielkanocnym stole, na przyjęciach lub do grillowanych potraw. Przepis jest bardzo prosty a wykonanie gotowego sosu nie zajmie więcej niż kilka minut.
Sos chrzanowo-jajeczny
Składniki:
- 3 jajka
- Małe opakowanie kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki chrzanu
- 1 łyżeczka majonezu
- Sól i pieprz do smaku
Sos chrzanowo jajeczny – Przepis
Przygotowanie:
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i bardzo drobno kroimy, poszatkowane przekładamy do salaterki.
- Do pokrojonych jajek dodajemy jedną mała kwaśną śmietanę 200g, tarty chrzan(przy 3 solidnych łyżeczkach wychodzi dosyć ostry sos, a jeżeli ktoś lubi łagodniejszą wersję to spokojnie wystarczy dwie łyżeczki chrzanu), dodajemy również jedną łyżkę jogurtu naturalnego oraz łyżeczkę majonezu.
- Na koniec sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem po czym odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Domowy majonez – Ksiega-smaku.pl
Tortellini z boczkiem i pieczarkami w sosie śmietanowym
Bitki wieprzowe w sosie własnym
Summary
Recipe Name
Sos chrzanowo jajeczny
Published On