Ciekawym pomysłem na wykorzystanie tego jakże smacznego warzywa jakim jest bób, jest przyrządzenie na bazie grzybów leśnych, bulionu, śmietany i właśnie gotowanego bobu – sosu. Powstały sos grzybowy z bobem jest sycący, aromatyczny, doskonały na przekąskę ze świeżym pieczywem.
Składniki:
- 300 g grzybów leśnych – borowików lub podgrzybków
- 300 g bobu
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 100ml kwaśnej śmietany
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- Sól
- Pieprz
Sos grzybowy z bobem
Przygotowanie:
- Bób gotujemy al dente w osolonej wodzie, odsączamy, studzimy i obieramy z łupin.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, a grzyby w paski.
- Pokrojoną cebulę szklimy na roztopionym maśle na patelni, następnie wsypujemy pokrojone grzyby leśne i smażymy razem z przez kilka minut.
- Do grzybów wsypujemy bób, zalewamy bulionem, dusimy pod przykryciem do miękkości grzybów, doprawiamy solą i pieprzem.
- Do gotowego sosu wlewamy dokładnie wymieszaną z mąką śmietanę i przez chwilę zagotowujemy.
Sos grzybowy z bobem doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.
Summary
Recipe Name
Sos grzybowy z bobem
Published On