SOSY

Sos grzybowy z bobem – prosty przepis

Ciekawym pomysłem na wykorzystanie tego jakże smacznego warzywa jakim jest bób, jest przyrządzenie na bazie grzybów leśnych, bulionu, śmietany i właśnie gotowanego bobu – sosu. Powstały sos grzybowy z bobem jest sycący, aromatyczny, doskonały na przekąskę ze świeżym pieczywem.

 

Składniki:

  • 300 g grzybów leśnych – borowików lub podgrzybków
  • 300 g bobu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 100ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • Sól
  • Pieprz

 

Sos grzybowy z bobem

Przygotowanie:

  1. Bób gotujemy al dente w osolonej wodzie, odsączamy, studzimy i obieramy z łupin.
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a grzyby w paski.
  3. Pokrojoną cebulę szklimy na roztopionym maśle na patelni, następnie wsypujemy pokrojone grzyby leśne i smażymy razem z przez kilka minut.
  4. Do grzybów wsypujemy bób, zalewamy bulionem, dusimy pod przykryciem do miękkości grzybów, doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Do gotowego sosu wlewamy dokładnie wymieszaną z mąką śmietanę i przez chwilę zagotowujemy.

Sos grzybowy z bobem doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.

sos grzybowy z bobem
Summary
recipe image
Recipe Name
Sos grzybowy z bobem
Published On

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *