Sos ze świeżych grzybów leśnych
Późnym latem i jesienią warto wybrać się do lasu i nazbierać świeżych leśnych grzybów, które są cenione ze względu na swoje walory smakowe, a które można później przygotować na wiele sposobów, między innymi zamarynować, ususzyć, usmażyć, czy po prostu przyrządzić pyszny i aromatyczny sos ze świeżych leśnych grzybów według sprawdzonego przepisu. Poniżej przepis na sos ze świeżych grzybów leśnych:
Składniki: na 4 -6 porcji
- 300g świeżych grzybów leśnych
- 200ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 100ml słodkiej śmietanki 30%
- 1 cebula
- 1 Łyżka masła
- 1 Łyżka mąki pszennej
- Sól
- Pieprz
- 1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki.
Sos ze świeżych grzybów leśnych
Przygotowanie
- Leśne grzyby, ja użyłem borowików ceglastoporych, ale mogą to być podgrzybki, maślaki, prawdziwki czy też kozaki, dokładnie myjemy i kroimy w paski.
- Cebulę kroimy w kostkę i na roztopionym maśle smażymy do momentu aż się zeszkli.
- Do cebuli wsypujemy pokrojone grzyby i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, do czasu aż wyparuje większość wody z grzybów. Pamiętajmy aby czasem grzyby przemieszać, żeby nie przywarły do patelni.
- Gdy sos się zredukuje, zasypujemy grzyby mąką, mieszamy i minutę smażymy, po czym zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem, chwilę razem gotujemy.
- Tak przygotowany sos ze świeżych grzybów leśnych doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy śmietanką, mieszamy, posypujemy koperkiem i podajemy na gorąco.
Smacznego
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów
Summary
Recipe Name
Sos ze świeżych grzybów leśnych
Published On
Królowa Karo polecam pani zamiast kopru cząber, to zioło zlikwiduje pani problemy zdrowotne. A co do pieczarek, jak wiem z doświadczenia ludzie jedzą pieczarki z skórką co jest niebezpieczne dla zdrowia, skórka pieczarek jak i innych grzybów ( takich jak maślak ) zawiera szkodliwą dla zdrowia chitynę.
Ja niestety ze względów zdrowotnych grzybów za bardzo jeść nie mogę – pozostają mi pieczarki i boczniaki.