SOSY

Sos ze świeżych grzybów leśnych

Sos ze świeżych grzybów leśnych

Późnym latem i jesienią warto wybrać się do lasu i nazbierać świeżych leśnych grzybów, które są cenione ze względu na swoje walory smakowe, a  które można później przygotować  na wiele sposobów, między innymi zamarynować, ususzyć, usmażyć, czy po prostu przyrządzić pyszny i aromatyczny sos ze świeżych leśnych grzybów według sprawdzonego przepisu. Poniżej przepis na sos ze świeżych grzybów leśnych:

 

Składniki: na 4 -6 porcji

  • 300g świeżych grzybów leśnych
  • 200ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 100ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 cebula
  • 1 Łyżka masła
  • 1 Łyżka mąki pszennej
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki.

 

Sos ze świeżych grzybów leśnych

Przygotowanie

  1. Leśne grzyby, ja użyłem borowików ceglastoporych, ale mogą to być podgrzybki, maślaki, prawdziwki czy też kozaki, dokładnie myjemy i kroimy w paski.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i na roztopionym maśle smażymy do momentu aż się zeszkli.
  3. Do cebuli wsypujemy pokrojone grzyby i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, do czasu aż wyparuje większość wody z grzybów. Pamiętajmy aby czasem grzyby przemieszać, żeby nie przywarły do patelni.
  4. Gdy sos się zredukuje, zasypujemy grzyby mąką, mieszamy i minutę smażymy, po czym zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem, chwilę razem gotujemy.
  5. Tak przygotowany sos ze świeżych grzybów leśnych doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy śmietanką, mieszamy, posypujemy koperkiem i podajemy na gorąco.

Smacznego

sos ze świeżych grzybów leśnych

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów

Sos grzybowy z bobem

Pierogi z kapustą i grzybami

Bigos tradycyjny łagodny

Summary
recipe image
Recipe Name
Sos ze świeżych grzybów leśnych
Published On

2 komentarze

  1. Królowa Karo polecam pani zamiast kopru cząber, to zioło zlikwiduje pani problemy zdrowotne. A co do pieczarek, jak wiem z doświadczenia ludzie jedzą pieczarki z skórką co jest niebezpieczne dla zdrowia, skórka pieczarek jak i innych grzybów ( takich jak maślak ) zawiera szkodliwą dla zdrowia chitynę.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *