Spaghetti Carbonara – przepis
Kolejny klasyk kuchni włoskiej, czyli przepis na spaghetti carbonara, niezwykle proste i szybkie danie, które stworzysz w przeciągu 15 – 20min, a jakże smaczne i aromatyczne. Poniżej sprawdzony przepis na to pyszne danie:
Spaghetti Carbonara – przepis
Składniki dla 2 osób:
- 200g makaron spaghetti
- 3 jajka
- 1 ząbek czosnku
- Oliwa z oliwek
- 100g boczku wędzonego
- 40g sera parmezan
- Sól
- Pieprz
Spaghetti Carbonara – przepis
Przygotowanie:
- Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie przez 8-10min, odcedzamy.
- W czasie gotowania makaronu przygotowujemy sos. Jajka sparzamy wrzątkiem, następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka przekładamy do małej miski i roztrzepujemy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy połowę startego sera i dokładnie mieszamy.
- Patelnię dobrze rozgrzewamy, wlewamy trzy łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy jeden rozgnieciony ząbek czosnku i chwilę smażymy, po czym wyciągamy czosnek, który zdążył oddać swój aromat do oliwy a w zamian dodajemy pokrojony w kostkę boczek, który smażymy przez dwie minuty.
- Odcedzony i jeszcze gorący makaron spaghetti przekładamy na patelnię z boczkiem, mieszamy i około jedną minutę podsmażamy na małym ogniu, po czym patelnię zdejmujemy z palnika.
- Makaron z boczkiem zalewamy sosem z żółtek i sera i dokładnie mieszamy. Sos powinien lekko zgęstnieć tworząc aksamitną, kremową glazurę na makaronie.
- Gotowe spaghetti carbonara układamy na talerze, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i posypujemy pozostałym serem parmezan.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto
Summary
Recipe Name
Spaghetti Carbonara - przepis
Published On
Uwielbiam ten makaron! Pycha! 🙂