DANIA GŁÓWNE

Spaghetti Carbonara – przepis

Spaghetti Carbonara – przepis

Kolejny klasyk kuchni włoskiej, czyli przepis na spaghetti carbonara, niezwykle proste i szybkie danie, które stworzysz w przeciągu 15 – 20min, a jakże smaczne i aromatyczne.  Poniżej sprawdzony przepis na to pyszne danie:

 

Spaghetti Carbonara – przepis

Składniki dla 2 osób:

  • 200g makaron spaghetti
  • 3 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • 100g boczku wędzonego
  • 40g sera parmezan
  • Sól
  • Pieprz

Spaghetti Carbonara – przepis

Przygotowanie:

  1. Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie przez 8-10min, odcedzamy.
  2. W czasie gotowania makaronu przygotowujemy sos. Jajka sparzamy wrzątkiem, następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka przekładamy do małej miski i roztrzepujemy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy połowę startego sera i dokładnie mieszamy.
  3. Patelnię dobrze rozgrzewamy, wlewamy  trzy łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy jeden rozgnieciony ząbek czosnku i chwilę smażymy, po czym wyciągamy czosnek, który zdążył oddać swój aromat do oliwy a w zamian dodajemy pokrojony w kostkę boczek, który smażymy przez dwie minuty.
  4. Odcedzony i jeszcze gorący makaron spaghetti przekładamy na patelnię z boczkiem, mieszamy i około jedną minutę podsmażamy na małym ogniu, po czym patelnię zdejmujemy z palnika.
  5. Makaron z boczkiem zalewamy sosem z żółtek i sera i dokładnie mieszamy. Sos powinien lekko zgęstnieć tworząc aksamitną, kremową glazurę na makaronie.
  6. Gotowe spaghetti carbonara układamy na talerze, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i posypujemy pozostałym serem parmezan.
Spaghetti Carbonara – przepis

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto

Gnocchi w sosie serowym

Gnocchi w sosie grzybowym

Summary
recipe image
Recipe Name
Spaghetti Carbonara - przepis
Published On

One comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *