Strucla makowa – przepis
Strucla z makiem czyli makowiec – delikatne, mięciutkie i pachnące ciasto drożdżowe, nadziewane masą makową polane słodziutkim lukrem a z wierzchu posypane uprażonymi płatkami migdałów – po prostu pycha, na samą myśl ślinka cieknie, u mnie taka strucla znika z brytfanny jeszcze ciepła polecam.
Makowiec
Składniki na 2 strucle:
- 250ml mleko
- 600g mąka pszenna
- 1 jajko całe + 1 żółtko
- 20g drożdży
- 50g masła
- 60g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 400g gotowej masy makowej
Lukier:
- 1 białko z jednego jajka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100g cukru pudru
Dodatkowo płatki migdałów do posypania z wierzchu 25g
Strucla makowa
Przygotowanie:
- W misce rozkruszamy drożdże, zasypujemy je jedną łyżeczką cukru, dodajemy łyżkę mąki i kilka łyżek mleka, wszystko mieszamy i odstawiamy na kilka minut aby drożdże zaczęły pracować
- Do miski dodajemy resztę mleka, mąkę oraz rozmącone jedno jajko i jedno żółtko (białko z jednego jajka zostawiamy na później ponieważ będzie nam potrzebne do polewy lukrowej) dodajemy również cukier, łyżeczkę soli i łyżeczkę olejku waniliowego, wszystkie składniki mieszamy i zaczynamy wyrabiać ciasto drożdżowe, możemy to robić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie, sprężyste oraz łatwo będzie odchodzić od ręki.
- Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, następnie dzielimy na dwie równe części. Jedną połówkę przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na płat w kształcie prostokąta o wymiarach 30x35cm i około 5mm grubości
- Na rozwałkowany płat ciasta nakładamy równomiernie około 200g masy makowej pozostawiając z brzegów po około 2-3cm wolnego miejsca, następnie ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku jak roladę
- Zrolowane ciasto układamy na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Analogicznie postępujemy z drugą połową ciasta tworząc drugą roladę. Obie strucle pozostawiamy w brytfannie na 20 min do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte strucle pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 1800C przez 25min (Piekarnik ustawiony na grzanie góra-dół bez termo-obiegu)
- W czasie gdy strucle się wypiekają przygotowujemy lukier i migdały: białko, sok z cytryny i cukier puder miksujemy na jednolitą, gładką, aksamitną masę lukrową, a płatki migdałów prażymy na patelni przez 2-3min na złoty kolor.
- Po upieczeniu strucle smarujemy przygotowanym lukrem oraz posypujemy uprażonymi migdałami, odstawiamy do wystygnięcia.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Bułeczki cynamonowe – Cinnamon Rolls
Tarta z lemon curd i bezą – przepis
Sernik oreo z borówkami i malinami
Summary
Recipe Name
Strucla makowa
Published On