Strucla makowa
Desery

Strucla makowa – przepis

Strucla makowa – przepis

Strucla z makiem czyli makowiec – delikatne, mięciutkie i pachnące ciasto drożdżowe, nadziewane masą makową polane słodziutkim lukrem a z wierzchu posypane uprażonymi płatkami migdałów – po prostu pycha, na samą myśl ślinka cieknie, u mnie taka strucla znika z brytfanny jeszcze ciepła polecam.

Makowiec

Składniki na 2 strucle:

  • 250ml mleko
  • 600g mąka pszenna
  • 1 jajko całe + 1 żółtko
  • 20g drożdży
  • 50g masła
  • 60g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 400g gotowej masy makowej

Lukier:

  • 1 białko z jednego jajka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100g cukru pudru

Dodatkowo płatki migdałów do posypania z wierzchu 25g

Strucla makowa

Przygotowanie:

  1. W misce rozkruszamy drożdże, zasypujemy je jedną łyżeczką cukru, dodajemy łyżkę mąki i kilka łyżek mleka, wszystko mieszamy i odstawiamy na kilka minut aby drożdże zaczęły pracować
  2. Do miski dodajemy resztę mleka, mąkę oraz rozmącone jedno jajko i jedno żółtko (białko z jednego jajka zostawiamy na później ponieważ będzie nam potrzebne do polewy lukrowej) dodajemy również cukier, łyżeczkę soli i łyżeczkę olejku waniliowego, wszystkie składniki mieszamy i zaczynamy wyrabiać ciasto drożdżowe, możemy to robić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie, sprężyste oraz łatwo będzie odchodzić od ręki.
  3. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, następnie dzielimy na dwie równe części. Jedną połówkę przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na płat w kształcie prostokąta o wymiarach 30x35cm i około 5mm grubości  
  4. Na rozwałkowany płat ciasta nakładamy równomiernie około 200g masy makowej pozostawiając z brzegów po około 2-3cm wolnego miejsca, następnie ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku jak roladę
  5. Zrolowane ciasto układamy na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Analogicznie postępujemy z drugą połową ciasta tworząc drugą roladę. Obie strucle pozostawiamy w brytfannie na 20 min do wyrośnięcia.
  6. Wyrośnięte strucle pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 1800C przez 25min (Piekarnik ustawiony na grzanie góra-dół bez termo-obiegu)
  7. W czasie gdy strucle się wypiekają przygotowujemy lukier i migdały: białko, sok z cytryny i cukier puder miksujemy na jednolitą, gładką, aksamitną masę lukrową, a płatki migdałów prażymy na patelni przez 2-3min na złoty kolor.
  8. Po upieczeniu strucle smarujemy przygotowanym lukrem oraz posypujemy uprażonymi migdałami, odstawiamy do wystygnięcia.
Strucla makowa
Strucla makowa

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Bułeczki cynamonowe – Cinnamon Rolls

Tarta z lemon curd i bezą – przepis

Szarlotka z bezą i kruszonką

Sernik oreo z borówkami i malinami

Summary
recipe image
Recipe Name
Strucla makowa
Published On

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *