Strucla z dżemem i kruszonką
Pyszna, mięciutka i pachnąca tradycyjna strucla drożdżowa z ulubionym dżemem i posypana słodką kruszonką … coś pysznego, zapewniam że zanim wystygnie będzie błyskawicznie znikać z talerzy.
Strucla z dżemem i kruszonką
Składniki na 2 strucle:
- 250ml mleko
- 600-630g mąki pszenna
- 1 jajko całe + 2 żółtka
- 20g drożdży
- 60g masła
- 60g cukru
- 1 łyżeczka soli
- Kilka kropel olejku waniliowego
- 1 Słoiczek dżemu(300g) np. truskawkowego, wiśniowego lub innego ulubionego
Kruszonka:
- 25g masła
- 25g cukru
- 50g mąki
Strucla z dżemem i kruszonką
Przygotowanie:
- W misce rozkruszamy drożdże, zasypujemy je jedną łyżeczką cukru, dodajemy łyżkę mąki i kilka łyżek mleka, wszystko mieszamy i odstawiamy na kilka minut aby drożdże zaczęły pracować
- Do miski dodajemy resztę mleka, mąkę oraz rozmącone jedno jajko i dwa żółtka (białko z jednego jajka zostawiamy na później ponieważ będzie nam potrzebne do posmarowania zrolowanego ciasta) dodajemy również cukier, łyżeczkę soli i kilka kropli olejku waniliowego, wszystkie składniki mieszamy i zaczynamy wyrabiać ciasto drożdżowe, możemy to robić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie i sprężyste.
- Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, następnie dzielimy na dwie równe części. Jedną połówkę przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na płat w kształcie prostokąta o wymiarach 25x35cm i około 5-10mm grubości
- Na rozwałkowany płat ciasta nakładamy równomiernie warstwę dżemu, ja użyłam na jedną struclę mały słoiczek domowego dżemu truskawkowego, a na drugą słoiczek również domowego dżemu wiśniowego, po 150g każdy, następnie ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku jak roladę
- Przygotowujemy kruszonkę, w misce mieszamy i zagniatamy ze sobą 25g masła, 25g cukru i 50g mąki pszennej do momentu aż powstanie surowa kruszonka
- Zrolowane ciasto układamy na brytfannie lub w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Analogicznie postępujemy z drugą połową ciasta tworząc drugą roladę. Zrolowane strucle smarujemy z wierzchu rozmąconym białkiem a następnie posypujemy kruszonką. Obie strucle pozostawiamy w brytfannie na 40 min do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 1800C przez 25min (Piekarnik ustawiony na grzanie góra-dół bez termo-obiegu). Smacznego
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Racuchy drożdżowe z jabłkami na jogurcie
Odrywany chlebek ziołowo czosnkowy
Chałka – przepis | Ksiega-Smaku.pl
Summary
Recipe Name
Strucla z dżemem i kruszonką
Published On