Strucla z dżemem i kruszonką
Desery

Strucla z dżemem i kruszonką

Strucla z dżemem i kruszonką

Pyszna, mięciutka i pachnąca tradycyjna strucla drożdżowa z ulubionym dżemem i posypana słodką kruszonką … coś pysznego, zapewniam że zanim wystygnie będzie błyskawicznie znikać z talerzy.

Strucla z dżemem i kruszonką

Składniki na 2 strucle:

  • 250ml mleko
  • 600-630g mąki pszenna
  • 1 jajko całe + 2 żółtka
  • 20g drożdży
  • 60g masła
  • 60g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Kilka kropel olejku waniliowego
  • 1 Słoiczek dżemu(300g) np. truskawkowego, wiśniowego lub innego ulubionego

Kruszonka:

  • 25g masła
  • 25g cukru
  • 50g mąki

Strucla z dżemem i kruszonką

Przygotowanie:

  1. W misce rozkruszamy drożdże, zasypujemy je jedną łyżeczką cukru, dodajemy łyżkę mąki i kilka łyżek mleka, wszystko mieszamy i odstawiamy na kilka minut aby drożdże zaczęły pracować
  2. Do miski dodajemy resztę mleka, mąkę oraz rozmącone jedno jajko i dwa żółtka (białko z jednego jajka zostawiamy na później ponieważ będzie nam potrzebne do posmarowania zrolowanego ciasta) dodajemy również cukier, łyżeczkę soli i kilka kropli olejku waniliowego, wszystkie składniki mieszamy i zaczynamy wyrabiać ciasto drożdżowe, możemy to robić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie i sprężyste.
  3. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, następnie dzielimy na dwie równe części. Jedną połówkę przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na płat w kształcie prostokąta o wymiarach 25x35cm i około 5-10mm grubości 
  4. Na rozwałkowany płat ciasta nakładamy równomiernie warstwę dżemu, ja użyłam na jedną struclę mały słoiczek domowego dżemu truskawkowego, a na drugą słoiczek również domowego dżemu wiśniowego, po 150g każdy, następnie ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku jak roladę
  5. Przygotowujemy kruszonkę, w misce mieszamy i zagniatamy ze sobą 25g masła, 25g cukru i 50g mąki pszennej do momentu aż powstanie surowa kruszonka
  6. Zrolowane ciasto układamy na brytfannie lub w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Analogicznie postępujemy z drugą połową ciasta tworząc drugą roladę. Zrolowane strucle smarujemy z wierzchu rozmąconym białkiem a następnie posypujemy kruszonką.  Obie strucle pozostawiamy w brytfannie na 40 min do wyrośnięcia.
  7. Wyrośnięte ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 1800C przez 25min (Piekarnik ustawiony na grzanie góra-dół bez termo-obiegu). Smacznego
Strucla z dżemem i kruszonką
strucla z dżemem i kruszonką

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Racuchy drożdżowe z jabłkami na jogurcie

Odrywany chlebek ziołowo czosnkowy

Chałka – przepis | Ksiega-Smaku.pl

Karczek pieczony po chłopsku

Summary
recipe image
Recipe Name
Strucla z dżemem i kruszonką
Published On

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *