SAŁATKI I SURÓWKI

Surówka z selera i jabłka – Ksiega-smaku.pl

Surówka z selera i jabłka – Ksiega-smaku.pl

Surówka z selera korzeniowego i jabłka to jedna z moich ulubionych surówek obiadowych , bardzo aromatyczna i smaczna a do tego błyskawiczna w wykonaniu, ponadto główny składnik tej surówki, czyli seler korzeniowy jest nisko kaloryczny, a do tego jest źródłem cennych substancji odżywczych takich jak fosfor, wapń, potas i cynk. Poniżej przepis na tą pyszną surówkę.

Surówka z selera i jabłka

Składniki:

  • 1 seler korzeniowy – około 400 – 500g
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • 1  płaska łyżeczka cukru

Surówka z selera i jabłka – przepis

Przygotowanie:

  1. Seler z jabłkiem obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach, oba składniki przekładamy do salaterki, skrapiamy sokiem z cytryny.
  2. Do startego selera i jabłka dodajemy rodzynki, majonez i śmietanę, wszystkie składniki dokładnie mieszamy
  3. Surówkę doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, ponownie mieszamy i odstawiamy na 30min do lodówki.
Surówka z selera i jabłka

Smacznego.Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i ananasem

Surówka z cukinii marchewki i jabłka

Surówka Coleslaw – sprawdzony przepis

Placek po zbójnicku – przepis

Summary
recipe image
Recipe Name
Surówka z selera i jabłka
Author Name
Published On

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *