Surówka z selera i jabłka – Ksiega-smaku.pl
Surówka z selera korzeniowego i jabłka to jedna z moich ulubionych surówek obiadowych , bardzo aromatyczna i smaczna a do tego błyskawiczna w wykonaniu, ponadto główny składnik tej surówki, czyli seler korzeniowy jest nisko kaloryczny, a do tego jest źródłem cennych substancji odżywczych takich jak fosfor, wapń, potas i cynk. Poniżej przepis na tą pyszną surówkę.
Surówka z selera i jabłka
Składniki:
- 1 seler korzeniowy – około 400 – 500g
- 1 jabłko
- 3 łyżki rodzynek
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki soku z cytryny
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
- 1 płaska łyżeczka cukru
Surówka z selera i jabłka – przepis
Przygotowanie:
- Seler z jabłkiem obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach, oba składniki przekładamy do salaterki, skrapiamy sokiem z cytryny.
- Do startego selera i jabłka dodajemy rodzynki, majonez i śmietanę, wszystkie składniki dokładnie mieszamy
- Surówkę doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, ponownie mieszamy i odstawiamy na 30min do lodówki.
Smacznego.Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i ananasem
Surówka z cukinii marchewki i jabłka
Surówka Coleslaw – sprawdzony przepis
Summary
Recipe Name
Surówka z selera i jabłka
Author Name
Urszula
Published On