Szarlotka z bezą i kruszonką
Jesień to zdecydowanie czas jabłek. To właśnie jesienią mamy tak wiele ich odmian więc jeśli jesteś miłośnikiem jabłek koniecznie wypróbuj prosty ale, jakże pyszny przepis na szarlotkę z chrupiącą bezą. Szarlotka nie dość , że wygląda obłędnie to w dodatku pachnie cudownie i smakuje rewelacyjnie.
Szarotka z bezą to królowa wszystkich jesiennych ciast. Kruche maślane ciasto pokryte warstwą pysznych soczystych jabłek, lśniącą leciutką bezą i chrupiącą kruszonką sprawi, że zachwyci się nią każdy i będzie idealnym słodkim dodatkiem to popołudniowej kawy czy herbaty.
Szarlotka z bezą i kruszonką:
Składniki na ciasto kruche:
- 5 żółtek
- 420g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 280g zimnego masła
Składniki na bezę:
- 5 białek
- szczypta soli
- 200g cukru
- 1 łyżka octu winnego
- Pozostałe składniki:
- 1,5kg kwaśnych jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
Szarlotka z bezą i kruszonką
- Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach, następnie przekładamy do garnka, dodajemy cynamon (ilość zależy od naszych upodobań smakowych). Jabłka smażymy do momentu odparowania wody i studzimy.
- Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Całość wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego do uzyskania jednolitego ciasta. Owijamy folią i wsadzamy do lodówki na ok 1h w celu schłodzenia.
- Ze schłodzonego cista odcinamy kawałek (ok 1/3 części) i wstawiamy ponownie do lodówki zawijając w folię. Pozostałą częściom ciasta wyklejamy formę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Spód podpiekamy ok 15 minut w temperaturze 170°C, następnie studzimy.
- Białka ze szczyptą soli, oraz cukrem ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy łyżkę octu.
- Na podpieczony, wystudzony spód wykładamy wcześniej przygotowane jabłka na jabłka wykładamy ubite białka. Całość posypujemy kruszonką z pozostałej części ciasta. Kruszonkę można uzyskać za pomocą tarki, wystarczy zetrzeć zimne ciasto na najgrubszych oczkach.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Ciasto Murzynek – przepis tradycyjny
Pudding chia z musem z mango i kiwi – Ksiega-smaku.pl
Smoothie z ananasem, bananem i pomarańczą
Sałatka z brokułem kurczakiem i migdałami