Szarlotka z bezą i kruszonką
Desery

Szarlotka z bezą i kruszonką

Szarlotka z bezą i kruszonką

Jesień to zdecydowanie czas jabłek. To właśnie jesienią mamy tak wiele ich odmian więc jeśli jesteś miłośnikiem jabłek koniecznie wypróbuj prosty ale, jakże pyszny przepis na szarlotkę z chrupiącą bezą. Szarlotka nie dość , że wygląda obłędnie to w dodatku pachnie cudownie i smakuje rewelacyjnie.

Szarotka z bezą to królowa wszystkich jesiennych ciast. Kruche maślane ciasto pokryte warstwą pysznych soczystych jabłek, lśniącą leciutką  bezą i chrupiącą kruszonką sprawi, że zachwyci się nią każdy i będzie idealnym słodkim dodatkiem to popołudniowej kawy czy herbaty.

Szarlotka z bezą i kruszonką:

Składniki na ciasto kruche:

  • 5 żółtek
  • 420g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 280g zimnego masła

Składniki na bezę:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 200g cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • Pozostałe składniki:
  • 1,5kg kwaśnych jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu

Szarlotka z bezą i kruszonką

  1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce  o grubych oczkach, następnie przekładamy do garnka, dodajemy cynamon (ilość zależy od naszych upodobań smakowych). Jabłka smażymy do momentu odparowania wody i studzimy.
  2. Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Całość wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego do uzyskania jednolitego ciasta. Owijamy folią i wsadzamy do lodówki na ok 1h w celu schłodzenia.
  3. Ze schłodzonego cista odcinamy kawałek (ok 1/3 części) i wstawiamy ponownie do lodówki zawijając w folię.  Pozostałą częściom ciasta wyklejamy formę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Spód podpiekamy ok 15 minut w temperaturze 170°C, następnie studzimy.
  5. Białka ze szczyptą soli, oraz cukrem ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy łyżkę octu.
  6. Na podpieczony, wystudzony spód wykładamy wcześniej przygotowane jabłka na jabłka wykładamy ubite białka. Całość posypujemy kruszonką z pozostałej części ciasta. Kruszonkę można uzyskać za pomocą tarki, wystarczy zetrzeć zimne ciasto na najgrubszych oczkach.
Szarlotka z bezą i kruszonką
Szarlotka z bezą i kruszonką – przepis

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Ciasto Murzynek – przepis tradycyjny

Pudding chia z musem z mango i kiwi – Ksiega-smaku.pl

Smoothie z ananasem, bananem i pomarańczą

Sałatka z brokułem kurczakiem i migdałami

Summary
recipe image
Recipe Name
Szarlotka z bezą i kruszonką
Published On

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *