Tarta z lemon curd i bezą - przepis
Desery

Tarta z lemon curd i bezą – przepis

Tarta z lemon curd i bezą – przepis

Lemon curd to aksamitny krem o wyrazistym cytrynowym smaku i obłędnym żółtym kolorze, stanowi idealną bazę do słodkich wypieków. Stworzysz z nim pyszne ciasta i desery, krem ten jest bardzo prosty do zrobienia a jego przygotowanie jest naprawdę szybkie wystarczy połączyć ze sobą jajka, cytrynę, masło i cukier, aby  wyczarować słodko kwaśne nadzienie. Lemon curd  można przygotować nawet kilka dni wcześniej ,aby zawsze mieć go pod ręką kiedy chcemy stworzyć pyszny deser.

Poniżej przedstawiam wam przepis na tartę z Lemon curd i chrupiącą bezą, jeśli tak jak ja jesteście smakoszami słodko kwaśnych deserów to ten przepis przypadnie wam do gustu i z pewnością dodacie go do ulubionych.

Tarta z lemon curd i bezą:

Składniki na tartę:

  • 1 żółtko
  • 100g masła
  • 200g mąki
  • 40g cukru

Składniki na Lemon curd

  • 2 cytryny
  • 70g masła
  • 2 jajka
  • 110g cukier
  • Składniki na bezę:
  • 4 białka
  • 150g cukru

Tarta z lemon curd i bezą

Przygotowanie:

  1. Przygotować ciasto kruche. Masło, mąkę, żółtko i cukier zagniatamy na jednolitą masę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min 30min.
  2. Schłodzone ciasto wałkujemy (polecam wałkować przez folię spożywczą). Formę do tarty o wymiarach 27cm wyklejamy po brzegi ciastem.
  3. Gotowe ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. fasolą lub grochem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 20 minut. Po tym czasie ściągamy papier z fasolą i pieczemy jeszcze przez 5 minut aby ciasto ładnie zbrązowiało. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do schłodzenia.
  4. Kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy krem Lemon curd w kąpieli wodnej. Cytryny sparzamy wrzątkiem, dokładnie myjemy i osuszamy, następnie skórkę ścieramy na tarce i wyciskamy sok.
  5. Do metalowej lub szklanej miseczki (ważne, aby była odporna na wysoką temperaturę) dajemy skórkę wraz z sokiem z cytryny, jajka, oraz cukier wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą trzepaczki. Dodajemy masło pokrojone w kostkę.
  6. Na dno garnka nalewamy wody i zagotowujemy. Metalową miskę kładziemy na garnek (ważne, miska nie dotykała lustra wody!).Składniki ogrzewamy na niewielkiej mocy palnika i mieszamy trzepaczką, aż powstanie jednolita masa o konsystencji budyniu ( ok 10minut).
  7. Gotowy  krem przecieramy przez sito aby był gładki, odstawiamy do wystudzenia.
  8. Przygotowujemy bezę. Białka ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier i dalej ubijamy na sztywną i lśniącą pianę
  9. Lemon curd układamy na  kruchym cieście następnie kładziemy bezę. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 20 minut do zrumienienia się bezy. Beza powinna być chrupiąca na zewnątrz a piankowa w środku.
Tarta z lemon curd i bezą - przepis
Tarta z lemon curd i bezą – przepis

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Szarlotka z bezą i kruszonką

Ciasto Murzynek – przepis tradycyjny

Sernik oreo z borówkami i malinami

Sałatka tortellini ze szpinakiem i bekonem – przepis

Summary
recipe image
Recipe Name
Tarta z lemon curd i bezą
Published On

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *