Tarta z lemon curd i bezą – przepis
Lemon curd to aksamitny krem o wyrazistym cytrynowym smaku i obłędnym żółtym kolorze, stanowi idealną bazę do słodkich wypieków. Stworzysz z nim pyszne ciasta i desery, krem ten jest bardzo prosty do zrobienia a jego przygotowanie jest naprawdę szybkie wystarczy połączyć ze sobą jajka, cytrynę, masło i cukier, aby wyczarować słodko kwaśne nadzienie. Lemon curd można przygotować nawet kilka dni wcześniej ,aby zawsze mieć go pod ręką kiedy chcemy stworzyć pyszny deser.
Poniżej przedstawiam wam przepis na tartę z Lemon curd i chrupiącą bezą, jeśli tak jak ja jesteście smakoszami słodko kwaśnych deserów to ten przepis przypadnie wam do gustu i z pewnością dodacie go do ulubionych.
Tarta z lemon curd i bezą:
Składniki na tartę:
- 1 żółtko
- 100g masła
- 200g mąki
- 40g cukru
Składniki na Lemon curd
- 2 cytryny
- 70g masła
- 2 jajka
- 110g cukier
- Składniki na bezę:
- 4 białka
- 150g cukru
Tarta z lemon curd i bezą
Przygotowanie:
- Przygotować ciasto kruche. Masło, mąkę, żółtko i cukier zagniatamy na jednolitą masę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min 30min.
- Schłodzone ciasto wałkujemy (polecam wałkować przez folię spożywczą). Formę do tarty o wymiarach 27cm wyklejamy po brzegi ciastem.
- Gotowe ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. fasolą lub grochem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 20 minut. Po tym czasie ściągamy papier z fasolą i pieczemy jeszcze przez 5 minut aby ciasto ładnie zbrązowiało. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do schłodzenia.
- Kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy krem Lemon curd w kąpieli wodnej. Cytryny sparzamy wrzątkiem, dokładnie myjemy i osuszamy, następnie skórkę ścieramy na tarce i wyciskamy sok.
- Do metalowej lub szklanej miseczki (ważne, aby była odporna na wysoką temperaturę) dajemy skórkę wraz z sokiem z cytryny, jajka, oraz cukier wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą trzepaczki. Dodajemy masło pokrojone w kostkę.
- Na dno garnka nalewamy wody i zagotowujemy. Metalową miskę kładziemy na garnek (ważne, miska nie dotykała lustra wody!).Składniki ogrzewamy na niewielkiej mocy palnika i mieszamy trzepaczką, aż powstanie jednolita masa o konsystencji budyniu ( ok 10minut).
- Gotowy krem przecieramy przez sito aby był gładki, odstawiamy do wystudzenia.
- Przygotowujemy bezę. Białka ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier i dalej ubijamy na sztywną i lśniącą pianę
- Lemon curd układamy na kruchym cieście następnie kładziemy bezę. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 20 minut do zrumienienia się bezy. Beza powinna być chrupiąca na zewnątrz a piankowa w środku.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Ciasto Murzynek – przepis tradycyjny
Sernik oreo z borówkami i malinami
Sałatka tortellini ze szpinakiem i bekonem – przepis