Tiramisu-klasyczny Włoski deser
Desery

Tiramisu-Klasyczny Włoski Deser

Tiramisu to klasyczny włoski deser, który jest idealnym wyborem na każdą okazję. Jego przygotowanie jest szybkie i proste, a delikatny i puszysty krem sprawia, że rozpływa się w ustach.

Proste Przygotowanie

Przygotowanie tiramisu nie wymaga pieczenia, co czyni go idealnym wyborem gdy chcemy stworzyć szybko efektowny deser.

Różnorodność Podania

Tiramisu można serwować na wiele sposobów jako elegancki tort na specjalne okazje, w pucharkach na przyjęcia i spotkania lub w klasycznej formie jako codzienny deser.

Idealny na Każdą Okazję

Dzięki swojej uniwersalności i wyjątkowemu smakowi, tiramisu jest idealnym deserem na każdą okazję.

Zachęcam gorąco do wypróbowania tego przepisu- jest naprawdę prosty w przygotowaniu.

Tiramisu-przepis

Składniki:

  • 200 ml parzonej kawy espresso
  • 50 ml likieru Amaretto lub wina Marsala (można pominąć)
  • 3 duże jajka (białka i żółtka osobno)
  • 60 g cukru pudru
  • 500 g serka mascarpone
  • 220 g podłużnych biszkoptów
  • 3 płaskie łyżki kakao

Tiramisu-Przygotowanie

Przygotowanie składników:

Zaparz 200 ml mocnej kawy espresso i pozostaw do ostygnięcia. Następnie wymieszaj z 50 ml likieru Amaretto (dodawanie alkoholu można pominąć).

Jajka dokładnie umyj i sparz wrzątkiem.

Oddziel białka od żółtek z 3 dużych jajek. Upewnij się, że miski są suche i czyste. Przygotuj cukier puder.

Przygotowanie kremu:

Napełnij garnek wodą do koło 1/3 wysokości. Doprowadź wodę do delikatnego wrzenia.
Przygotuj odpowiednią miskę, może być szklana lub metalowa (ważne, aby miska była odporna na wysoką temperaturę i pasowała na wierzch garnka tworząc szczelne zamknięcie).

W misce umieść oddzielone żółtka wraz z cukrem pudrem. Następnie umieść miskę z żółtkami i cukrem pudrem nad garnkiem z wrzącą wodą tworząc kąpiel wodą. Pamiętaj, aby miska nie dotykała wody.

Za pomocą miksera, ubijaj żółtka z cukrem pudrem na kąpieli wodnej. Kontynuuj ubijanie, aż masa stanie się jasna, puszysta i gęsta. Proces ten może trwać około 5-10 minut.

Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, zdejmij miskę z kąpieli wodnej. Następnie do ubitych żółtek dodaj 500g serka mascarpone i dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładki krem.

W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj pianę z białek do kremu z mascarpone, aż składniki się połączą. Nie mieszaj zbyt długo.

Nasączanie biszkoptów:

Wybierz miskę odpowiedniej wielkości, aby cały biszkopt można było w niej zanurzyć. Miska powinna być na tyle duża aby biszkopt zmieścił się w niej bez problemu.

Każdy biszkopt krótko zamocz w mieszance kawy i likieru, uważając, aby nie przemoczyć biszkoptów. Wystarczy tylko krótka chwila. Układaj nasączone biszkopty na dnie formy (użyj formy o wymiarach 20 x 24 cm). Formy nie wykładaj żadnym papierem do pieczenia.

Układanie warstw:

Na warstwę nasączonych biszkoptów nałóż połowę kremu z mascarpone. Wyrównaj powierzchnię. Ułóż kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i nałóż resztę kremu. Również wyrównaj powierzchnię.

Chłodzenie:

Przykryj formę folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny (najlepiej na całą noc), aby smaki się przegryzły, a tiramisu stężało.

Podawanie:

Przed podaniem posyp wierzch tiramisu kakao (około 3 płaskie łyżki).

Tiramisu najlepiej smakuje, gdy jest dobrze schłodzone.

Tiramisu-klasyczny Włoski deser
Tiramisu-klasyczny Włoski deser

Zapraszam do obejrzenia innych moich przepisów

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *