Zakwas żytni do chleba
DODATKI

Zakwas żytni do pieczenia chleba

Zakwas żytni do pieczenia chleba

Jak zrobić prawdziwy zakwas żytni do wyrobu chleba? Wbrew pozorom przepis i przygotowanie zakwasu jest  bardzo proste i tak naprawdę mało czasochłonne, można by powiedzieć że zakwas robi się sam dosłownie z dwóch składników czyli wody i mąki żytniej. W przeciągu trzech dni mamy gotowy zakwas chlebowy dzięki któremu przygotujemy swój własny chleb wedle własnych upodobań, ze składników które lubimy najbardziej i do tego nie potrzebujemy specjalnego pieca chlebowego tylko wystarczy zwykły piekarnik a po uzupełnieniu mąki i wody w zakwasie będziemy mogli ponownie upiec swój własny chleb.  

Zakwas żytni do chleba

Składniki:

3x100ml wody

3x80g maki żytniej razowej typ 2000

Zakwas żytni do chleba

Przygotowanie:

  1. Do co najmniej litrowego słoika wlewamy 100ml wody i dodajemy 80g mąki żytniej razowej (u mnie5 łyżek stołowych) dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok do następnego dnia. Słoik możemy przykryć zakrętką ale nie zakręcać szczelnie.
  2. Kolejnego dnia do mikstury dodajemy ponownie 100ml wody i dosypujemy 80g maki żytniej czyli pięć łyżek stołowych. Całość mieszamy i odstawiamy na bok w cieple miejsce. Słoik ponownie przykrywamy nakrętka.
  3. Trzeciego dnia powtarzamy procedurę i do mikstury dodajemy 100ml wody i 80g mąki żytniej. Wszystko dokładnie mieszamy i ponownie odstawiamy na bok
  4. Po trzech dniach zakwas w temperaturze pokojowej powinien zacząć pracować i dwukrotnie zwiększyć swoją objętość tworząc widoczne pęcherzyki w całej swojej objętości. Może się zdarzyć że zakwas będzie rosną tak intensywnie że wykipi ze słoika, dlatego warto użyć nawet 1,5 litrowy słoik    
  5. Po tym etapie zakwas jest gotowy do wykorzystania do ciasta na chleb.
  6. Ja z reguły wykorzystuję z powyższego słoika 200g zakwasu do wypieku chleba pszenno-żytniego, po czym pozostałą część zakwasu odstawiam do lodówki a kiedy kolejnym razem np. za 2-3 dni chce upiec chleb wyciągam zakwas, dodaję wodę i mąkę w powyższych proporcjach, mieszam i odstawiam miksturę w ciepłe miejsce na 3-4godziny. Po tym czasie zakwas znowu zaczyna pracować i staje się gotowy do użycia.      
Zakwas żytni do chleba
Chlebowy zakwas żytni z mąki razowej

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Smażony ryż z jajkiem po chińsku

Sałatka z brokułem kurczakiem i migdałami

Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem

Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i ananasem

Summary
recipe image
Recipe Name
Zakwas żytni do chleba
Published On

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *