Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą
Dania jednogarnkowe są ostatnio coraz bardziej popularne, włączając w nie wszelakiej maści zapiekanki, jedną z takich potraw jest zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą, bardzo pożywna i sycąca, nie wymagająca wielu składników i przy okazji bardzo prosta w wykonaniu. Z poniższego przepisu powstaje danie dla około czterech osób, a do zapiekania zostało użyte naczynie żaroodporne o wymiarach 32cm x 18cm
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą
Składniki:
- 800g ziemniaków
- 400g kiełbasy śląskiej
- 3 cebule
- 100g sera żółtego
- 200g kwaśnej śmietany 18%
- 1 jajko
- Sól
- Pieprz
- 1 łyżeczka tymianku
- Olej do smażenia
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki o grubości około 1cm i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, po czym odcedzamy i odstawiamy na bok.
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, następnie na patelni rozgrzewamy trzy łyżki oleju, wsypujemy pokrojoną cebulę i smażymy do momentu, aż się zeszkli, cebulkę możemy doprawić do smaku solą .
- Kiełbasę kroimy w pół talarki, dodajemy do zeszklonej cebuli i chwilę razem smażymy aż kiełbasa się lekko zrumieni.
- Przygotowujemy sos, do miski wbijamy jedno jajo, dodajemy kwaśną śmietanę, 100g żółtego sera startego na tarce na grubych oczkach i jedną łyżeczkę suszonego tymianku, wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
- W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwami połowę wcześniej ugotowanych ziemniaków, na które wykładamy połowę podsmażonej kiełbasy z cebulką i zalewamy połową sosu, następnie w ten sam sposób układamy kolejne warstwy.
- Przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 1800C i zapiekamy przez 35minut.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem
Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i ananasem
Klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym
Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis
Bardzo smaczna zapiekanka. Zrobiłam wczoraj na obiad i szybciutko zniknęła z talerzy. Idealna opcja dla zapracowanych lub leniwych. Robi się ją w kilkanaście minut! 😉