Zrazy z karkówki z pieczarkami, boczkiem i suszonymi śliwkami
DANIA GŁÓWNE

Zrazy z karkówki z pieczarkami, boczkiem i suszonymi śliwkami

Zrazy z karkówki z pieczarkami, boczkiem i suszonymi śliwkami

Jednym zdaniem poezja smaku, zrazy z karkówki z pieczarkami, boczkiem i suszonymi śliwkami w tym wydaniu są naprawdę pyszne, składniki i smaki komponują się idealnie i na pewno potrawa sprawdzi się przy wykwintnym np. proszonym obiedzie. Gorąco polecam  

Zrazy z karkówki z pieczarkami, boczkiem i suszonymi śliwkami

Składniki:

  • 0,9-1kg karkówki wieprzowej
  • 500g pieczarek
  • 200g boczku parzonego, wędzonego
  • 150g suszonych śliwek
  • 3 cebule
  • 20g masła
  • 6 małych ząbków czosnku
  • Musztarda
  • Sól i pieprz
  • 3-4 łyżki oleju

Zrazy z karkówki z pieczarkami, boczkiem i suszonymi śliwkami

Przygotowanie:

  1. Pieczarki dzielimy na dwie części, połowę pieczarek kroimy w cienkie plasterki które następnie przesmażamy do miękkości na maśle, na patelni doprawiając do smaku solą i pieprzem. Drugą połowę pieczarek przekrawamy na ćwiartki i odkładamy na bok.
  2. Boczek kroimy w cienkie plasterki, cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki bądź w ósemki, suszone śliwki wsypujemy do miseczki i zalewamy 100ml wrzątku do namoczenia.
  3. Umyty i oczyszczony kawałek karkówki wieprzowej kroimy na dwucentymetrowe plastry, średnio po około 150g każdy, u mnie wyszło 6szt.  po czym każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety.
  4. Rozbite mięso oprószamy z obu stron solą i pieprzem, z jednej strony nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem(po jednym małym ząbku czosnku na jeden kawałek mięsa) i smarujemy po jednej łyżeczce musztardy, następnie na każdym kotlecie układamy przesmażone pieczarki i cieniutko pokrojone plasterki boczku. Tak przygotowane kotlety z karkówki zwijamy w roladki i spinamy wykałaczkami.
  5. W głębokim rondlu rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju układamy zrazy z karkówki i obsmażamy je z każdej stromy po 1-2min do zrumienienia mięsa.
  6. Obsmażone zrazy obkładamy w rondlu pokrojoną cebulą i pokrojonymi pieczarkami dodajemy również namoczone śliwki wraz z wodą w której śliwki się moczyły.
  7. Naczynie ze zrazami przykrywamy pokrywką żaroodporną, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 1800C i pieczemy przez 1,5 godz. 15min przed końcem pieczenia ściągamy pokrywkę aby zrazy się zrumieniły. Gotowe zrazy podajemy najlepiej z kluskami śląskimi i surówką z coleslaw.
Zrazy z karkówki z pieczarkami, boczkiem i suszonymi śliwkami
Zrazy z karkówki z pieczarkami, boczkiem i suszonymi śliwkami
Zrazy z karkówki z pieczarkami, boczkiem i suszonymi śliwkami

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Przepis na tradycyjne kluski śląskie

Surówka Coleslaw – sprawdzony przepis

Najlepsza surówka z czerwonej kapusty

Zrazy wołowe –  roladki wołowe

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *