Zrazy z karkówki z pieczarkami, boczkiem i suszonymi śliwkami
Jednym zdaniem poezja smaku, zrazy z karkówki z pieczarkami, boczkiem i suszonymi śliwkami w tym wydaniu są naprawdę pyszne, składniki i smaki komponują się idealnie i na pewno potrawa sprawdzi się przy wykwintnym np. proszonym obiedzie. Gorąco polecam
Zrazy z karkówki z pieczarkami, boczkiem i suszonymi śliwkami
Składniki:
- 0,9-1kg karkówki wieprzowej
- 500g pieczarek
- 200g boczku parzonego, wędzonego
- 150g suszonych śliwek
- 3 cebule
- 20g masła
- 6 małych ząbków czosnku
- Musztarda
- Sól i pieprz
- 3-4 łyżki oleju
Zrazy z karkówki z pieczarkami, boczkiem i suszonymi śliwkami
Przygotowanie:
- Pieczarki dzielimy na dwie części, połowę pieczarek kroimy w cienkie plasterki które następnie przesmażamy do miękkości na maśle, na patelni doprawiając do smaku solą i pieprzem. Drugą połowę pieczarek przekrawamy na ćwiartki i odkładamy na bok.
- Boczek kroimy w cienkie plasterki, cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki bądź w ósemki, suszone śliwki wsypujemy do miseczki i zalewamy 100ml wrzątku do namoczenia.
- Umyty i oczyszczony kawałek karkówki wieprzowej kroimy na dwucentymetrowe plastry, średnio po około 150g każdy, u mnie wyszło 6szt. po czym każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety.
- Rozbite mięso oprószamy z obu stron solą i pieprzem, z jednej strony nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem(po jednym małym ząbku czosnku na jeden kawałek mięsa) i smarujemy po jednej łyżeczce musztardy, następnie na każdym kotlecie układamy przesmażone pieczarki i cieniutko pokrojone plasterki boczku. Tak przygotowane kotlety z karkówki zwijamy w roladki i spinamy wykałaczkami.
- W głębokim rondlu rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju układamy zrazy z karkówki i obsmażamy je z każdej stromy po 1-2min do zrumienienia mięsa.
- Obsmażone zrazy obkładamy w rondlu pokrojoną cebulą i pokrojonymi pieczarkami dodajemy również namoczone śliwki wraz z wodą w której śliwki się moczyły.
- Naczynie ze zrazami przykrywamy pokrywką żaroodporną, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 1800C i pieczemy przez 1,5 godz. 15min przed końcem pieczenia ściągamy pokrywkę aby zrazy się zrumieniły. Gotowe zrazy podajemy najlepiej z kluskami śląskimi i surówką z coleslaw.


Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Przepis na tradycyjne kluski śląskie
Surówka Coleslaw – sprawdzony przepis
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty