Zupa dyniowa krem. Kiedy ostatnio robiłem zakupy w moim ulubionym markecie, w dziale warzywnym rzuciła mi się w oczy ogromna piramida ułożona z dyni oznajmiająca pełnię sezonu dyniowego i zbliżające się coraz popularniejsze u nas święto Halloween, więc pomysł na obiad nasunął się sam – zupa dyniowa krem — aromatyczna, rozgrzewająca, pikantna i typowo jesienna zupa.
Zupa dyniowa krem
Składniki (na 4-6 osób):
- 1,5kg dynia
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1,5L bulionu drobiowo-warzywnego
- 2 ziemniaki
- 1 marchew
- Mały kawałek świeżego imbiru ok 1cm
- Sól
- Pieprz
- Ostra papryka lub pieprz cayenne
- Gałka muszkatołowa
- Pestki dyni
Zupa dyniowa krem
Przygotowanie:
- Dynię kroimy na ósemki, wydrążamy pestki i obieramy ze skórki, następnie kroimy w grubą kostkę (Po wydrążeniu i obraniu powinno zostać około 1kg miąższu).
- Cebulę obieramy, kroimy w piórka i razem z obranym i pokrojonym czosnkiem szklimy na patelni na dobrze rozgrzanym oleju.
- Do zeszklonej cebuli przekładamy pokrojoną w kostkę dynię i chwilę razem smażymy.
- W garnku przygotowujemy 1,5l bulionu drobiowo – warzywnego.
- Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w grubą kostkę, przekładamy do bulionu, dodajemy zeszkloną cebulę, podsmażoną dynię i jednocentymetrowy kawałek imbiru pokrojony w plastry.
- Tak przygotowany wywar gotujemy przez około 20 – 25min, aż warzywa będą miękkie, następnie całość miksujemy blenderem na gładki aksamitny krem, doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i szczyptą gałki muszkatołowej.
Zupa dyniowa krem doskonale smakuje podana z pestkami dyni i keksem śmietany
Smacznego.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Zupa krem z pora – sprawdzony przepis
Zupa grzybowa krem z leśnych grzybów
Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto
Summary
Recipe Name
Zupa dyniowa krem
Published On