ZUPY

Zupa dyniowa krem – prosty przepis

Zupa dyniowa krem. Kiedy ostatnio robiłem zakupy w moim ulubionym markecie, w dziale warzywnym rzuciła mi się w oczy ogromna piramida ułożona  z dyni oznajmiająca pełnię sezonu dyniowego i zbliżające się coraz popularniejsze u nas święto Halloween, więc pomysł na obiad nasunął się sam – zupa dyniowa krem — aromatyczna, rozgrzewająca, pikantna i typowo jesienna zupa.

 

Zupa dyniowa krem

Składniki (na 4-6 osób):

  • 1,5kg dynia
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5L bulionu drobiowo-warzywnego
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchew
  • Mały kawałek świeżego imbiru ok 1cm
  • Sól
  • Pieprz
  • Ostra papryka lub pieprz cayenne
  • Gałka muszkatołowa
  • Pestki dyni

Zupa dyniowa krem

Przygotowanie:

  1. Dynię kroimy na ósemki, wydrążamy pestki i obieramy ze skórki, następnie kroimy w grubą kostkę (Po wydrążeniu i obraniu powinno zostać około 1kg miąższu).
  2. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i razem z obranym i pokrojonym czosnkiem szklimy na patelni na dobrze rozgrzanym oleju.
  3. Do zeszklonej cebuli przekładamy pokrojoną w kostkę dynię i chwilę razem smażymy.
  4. W garnku przygotowujemy 1,5l bulionu drobiowo – warzywnego.
  5. Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w grubą kostkę, przekładamy do bulionu, dodajemy zeszkloną cebulę, podsmażoną dynię i jednocentymetrowy kawałek imbiru pokrojony w plastry.
  6. Tak przygotowany wywar gotujemy przez około 20 – 25min, aż warzywa będą miękkie, następnie całość miksujemy blenderem na gładki aksamitny krem, doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i szczyptą gałki muszkatołowej.

Zupa dyniowa krem doskonale smakuje podana z pestkami dyni i keksem śmietany

Smacznego.

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Zupa krem z pora – sprawdzony przepis

Zupa grzybowa krem z leśnych grzybów

Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto

Summary
recipe image
Recipe Name
Zupa dyniowa krem
Published On

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *