Zupa krem z selera
W błyskawicznym tempie, dosłownie w 30min. i z kilku składników takich jak seler, bulion, żółtko i śmietanka, powstaje jakże ciekawa w smaku, a do tego rozgrzewająca i sycąca zupa krem z selera, która będzie idealna na zimne jesienne i zimowe dni.
Zupa krem z selera
Składniki:
- 1L Bulionu drobiowo – warzywnego
- 600g bulwy selera
- Sól
- Pieprz
- Gałka muszkatołowa w proszku
- 1 jajko
- 100ml słodkiej śmietanki 30%
- Grzanki do podania
Zupa krem z selera
Przygotowanie
- Przygotowujemy bulion drobiowo – warzywny. Im bardziej esencjonalny tym lepiej, nie polecam natomiast z samych kostek rosołowych.
- Selera obieramy, kroimy w grubszą kostkę, przekładamy do bulionu i gotujemy przez około 25min.
- Kiedy seler będzie miękki, całość miksujemy blenderem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową w proszku (około ½ łyżeczki).
- Jajko sparzamy wrzątkiem, oddzielamy żółtko od białka, żółtko rozmącamy, dodajemy do słodkiej śmietanki, następnie dokładnie mieszamy i wlewamy do zupy.
- Krem zagotowujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku, podajemy z grzankami bądź groszkiem ptysiowym.
Smacznego
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Zupa dyniowa krem – prosty przepis
Summary
Recipe Name
Zupa krem z selera
Published On
Dzięki! Fajny i nie aż taki trudny przepis. Polecam go dalej.