ZUPY

Zupa krem z selera – przepis

Zupa krem z selera

W błyskawicznym tempie, dosłownie w 30min. i z kilku składników takich jak seler, bulion, żółtko i śmietanka,  powstaje jakże ciekawa w smaku, a do tego rozgrzewająca i sycąca zupa krem z selera, która będzie idealna na zimne jesienne i zimowe dni.

 

Zupa krem z selera

Składniki:

  • 1L Bulionu drobiowo – warzywnego
  • 600g bulwy selera
  • Sól
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa w proszku
  • 1 jajko
  • 100ml słodkiej śmietanki 30%
  • Grzanki do podania

Zupa krem z selera

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy bulion drobiowo – warzywny. Im bardziej esencjonalny tym lepiej, nie polecam natomiast z samych kostek rosołowych.
  2. Selera obieramy, kroimy w grubszą kostkę, przekładamy do bulionu i gotujemy przez około 25min.
  3. Kiedy seler będzie miękki, całość miksujemy blenderem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową w proszku (około ½ łyżeczki).
  4. Jajko sparzamy wrzątkiem, oddzielamy żółtko od białka, żółtko rozmącamy, dodajemy do słodkiej śmietanki, następnie dokładnie mieszamy i wlewamy do zupy.
  5. Krem zagotowujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku, podajemy z grzankami bądź groszkiem ptysiowym.

Smacznego

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Pikantna zupa meksykańska

Zupa z kurczaka a’la flaczki

Zupa dyniowa krem – prosty przepis

Summary
recipe image
Recipe Name
Zupa krem z selera
Published On

One comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *