ZUPY

Zupa z kurczaka a’la flaczki

Zupa z kurczaka a’la flaczki

Dawniej obowiązkowym daniem na biesiadach i weselach były flaczki wołowe, tradycyjne polskie danie o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Ciekawą i równie smaczną odmianą tej potrawy jest zupa z kurczaka a’la flaczki, w której główny składnik został zastąpiony mięsem drobiowym. Poniżej przepis na tą pyszną zupę:

 

Zupa z kurczaka a’la flaczki

Składniki dla 4 osób:

  • 2-3 udka drobiowe
  • 2L wody
  • 1 marchew
  • 1 mała pietruszka
  • ¼ części selera
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 kostki rosołowe
  • Sól, Pieprz
  • 3 łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżki mąki
  • Łyżka masła

 

Zupa z kurczaka a’la flaczki

Przygotowanie:

  1. Marchew, pietruszkę i selera kroimy w talarki, cebulę obieramy, przekrawamy na pół i opiekamy chwilę nad palnikiem.
  2. Z mięsa drobiowego, włoszczyzny, liści laurowych, ziela angielskiego i kostek rosołowych przygotowujemy rosół. Gotujemy na wolnym ogniu, około 1h 20min.
  3. Ugotowane udka wyciągamy z wywaru, oddzielamy mięso od kości i kroimy w kostkę, po czym mięso dodajemy z powrotem do wywaru.
  4. Dodajemy majeranek, startą gałkę muszkatołową i imbir do smaku.
  5. Z mąki i masła przygotowujemy zasmażkę, którą dodajemy do zupy i chwilę jeszcze razem gotujemy.
  6. Gotową zupę doprawiamy solą i pieprzem, podajemy ze świeżym pieczywem.

Smacznego

zupa z kurczaka a’la flaczki

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Zupa dyniowa krem – prosty przepis

Zupa krem z pora – sprawdzony przepis

Zupa grzybowa krem z leśnych grzybów

Summary
recipe image
Recipe Name
Zupa z kurczaka a'la flaczki
Published On

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *