ZUPY

Zupa Pieczarkowa Krem – sprawdzony przepis

Zupa Pieczarkowa Krem

Aksamitna, aromatyczna, bardzo sycąca i bardzo szybka w wykonaniu,  jedna z popularniejszych na Polskich stołach no i oczywiście jedna z moich ulubionych – Zupa pieczarkowa krem.

Składniki (dla 4 osób):

  • 1l bulionu (może być z kostki rosołowej)
  • 2 średnie ziemniaki ok. 30 dkg
  • 1 Łyżka masła
  • 2 średniej wielkości cebule ok 150g
  • 500g pieczarki
  • 100ml śmietanki słodkiej 30%
  • Sól
  • Pieprz

 

Przygotowanie: (Czas przyrządzenia – 40min)

Cebule obieramy kroimy w piórka.

Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w grubsze plastry

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę

W garnku zagotowujemy 1 litr bulionu (najlepszy będzie własnoręcznie przyrządzony wcześniej rosół, ale może być też wywar z kostki rosołowej), dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy ok. 25min, aż ziemniaki będą miękkie.

W międzyczasie na patelni roztapiamy masło i dodajemy cebulę do zeszklenia, następnie wsypujemy pokrojone w plastry pieczarki i podsmażamy przez 10 min razem z cebulą.

Cebulę i pieczarki przekładamy do gotującego się bulionu, gotujemy jeszcze 10 – 15min, po czym, wszystko dokładnie miksujemy blenderem.

Na koniec dodajemy śmietankę i całość doprawiamy solą i pieprzem.

Zupę pieczarkową krem podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Smacznego  

Zupa pieczarkowa krem

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *