Zupa Pieczarkowa Krem
Aksamitna, aromatyczna, bardzo sycąca i bardzo szybka w wykonaniu, jedna z popularniejszych na Polskich stołach no i oczywiście jedna z moich ulubionych – Zupa pieczarkowa krem.
Składniki (dla 4 osób):
- 1l bulionu (może być z kostki rosołowej)
- 2 średnie ziemniaki ok. 30 dkg
- 1 Łyżka masła
- 2 średniej wielkości cebule ok 150g
- 500g pieczarki
- 100ml śmietanki słodkiej 30%
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie: (Czas przyrządzenia – 40min)
Cebule obieramy kroimy w piórka.
Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w grubsze plastry
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę
W garnku zagotowujemy 1 litr bulionu (najlepszy będzie własnoręcznie przyrządzony wcześniej rosół, ale może być też wywar z kostki rosołowej), dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy ok. 25min, aż ziemniaki będą miękkie.
W międzyczasie na patelni roztapiamy masło i dodajemy cebulę do zeszklenia, następnie wsypujemy pokrojone w plastry pieczarki i podsmażamy przez 10 min razem z cebulą.
Cebulę i pieczarki przekładamy do gotującego się bulionu, gotujemy jeszcze 10 – 15min, po czym, wszystko dokładnie miksujemy blenderem.
Na koniec dodajemy śmietankę i całość doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę pieczarkową krem podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Smacznego
