Księga Smaku

Zupa Ziemniaczana Kartoflanka

Przepis na zupę ziemniaczaną

Zupa Ziemniaczana Kartoflanka

Bardzo prosta i szybka a zarazem smaczna i aromatyczna zupa ziemniaczana, zadowoli podniebienia niejednego smakosza.  W moim domu kartoflankę lubią wszyscy i dlatego gości dosyć często na stole.

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce na grubych oczkach.
  2. Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w kostkę.
  3. Cebulę kroimy w kostkę i zrumieniamy na oliwie na patelni.
  4. W kubku rozmącamy 2 łyżki mąki ze śmietanką

W garnku zagotowujemy 2l bulionu (może być z kostki rosołowej) dodajemy  liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, dodajemy garść suszonych grzybów leśnych – dodadzą aromatu całemu wywarowi. Następnie wsypujemy wcześniej przygotowaną marchewkę, pietruszkę, cebulę i ziemniaki i gotujemy ok 30 min, aż ziemniaki będą miękkie.  Na koniec wlewamy rozmąconą śmietankę, zagotowujemy przez chwilę doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego

Summary
Recipe Name
zupa ziemniaczana
Published On