Księga Smaku

Bigos tradycyjny łagodny

Przepis na bigos

Bigos tradycyjny łagodny.

Bigos jest jednym z najbardziej charakterystycznych i tradycyjnych dań Polskich. Przepisów na bigos jest naprawdę wiele i w każdym domu jest robiony odrobinę inaczej, uwielbiany chyba przez wszystkich, a pełnię smaku uwydatnia po kilkukrotnym odgrzaniu.

Składniki:

Przygotowanie:

Grzyby i suszone śliwki moczymy w oddzielnych pojemnikach przez 1-2 godziny po czym kroimy w paski.

Mięso kroimy w jednocentymetrowe płaty, wkładamy do garnka zalewamy ok 0,7 l wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, 5-6 ziaren pieprzu  i gotujemy, aż mięso będzie miękkie.  Po ugotowaniu kroimy mięso w drobną kostkę a wywar odstawiamy. Białą kapustę drobno szatkujemy i razem z pokrojoną kapustą kiszoną przekładamy do dużego rondla, zalewamy wywarem powstałym z gotowania mięsa i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy majeranek,  pokrojone w kostkę mięso, grzyby, śliwki i gotujemy przez ok godzinę na małym ogniu. Cebulę podsmażamy żeby się zeszkliła, kiełbasę i boczek zrumieniamy i dodajemy do bigosu, mieszamy i dusimy około godzinę. Pod koniec wlewamy wino, przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i gotujemy jeszcze kilkanaście minut.

Summary
Recipe Name
Bigos tradycyjny
Published On