Bigos tradycyjny łagodny.
Bigos jest jednym z najbardziej charakterystycznych i tradycyjnych dań Polskich. Przepisów na bigos jest naprawdę wiele i w każdym domu jest robiony odrobinę inaczej, uwielbiany chyba przez wszystkich, a pełnię smaku uwydatnia po kilkukrotnym odgrzaniu.
Składniki:
- 1 kg główka białej kapusty
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 kg mięsa wieprzowego
- 300g kiełbasy pokrojonej w półplasterki
- 100g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- Garść suszonych grzybów leśnych ok 50g
- 150 ml czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego
- 150 g suszonych śliwek,
- 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
- 2-3 Liście laurowe
- 5-6 ziaren Ziela angielskiego
- 5-6 ziaren pieprzu
- Łyżeczka majeranku
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Grzyby i suszone śliwki moczymy w oddzielnych pojemnikach przez 1-2 godziny po czym kroimy w paski.
Mięso kroimy w jednocentymetrowe płaty, wkładamy do garnka zalewamy ok 0,7 l wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, 5-6 ziaren pieprzu i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Po ugotowaniu kroimy mięso w drobną kostkę a wywar odstawiamy. Białą kapustę drobno szatkujemy i razem z pokrojoną kapustą kiszoną przekładamy do dużego rondla, zalewamy wywarem powstałym z gotowania mięsa i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy majeranek, pokrojone w kostkę mięso, grzyby, śliwki i gotujemy przez ok godzinę na małym ogniu. Cebulę podsmażamy żeby się zeszkliła, kiełbasę i boczek zrumieniamy i dodajemy do bigosu, mieszamy i dusimy około godzinę. Pod koniec wlewamy wino, przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i gotujemy jeszcze kilkanaście minut.