Domowy majonez – Ksiega-smaku.pl
Bardzo prosty przepis na pyszny domowy majonez z kilku podstawowych składników, bez ulepszaczy i sztucznych konserwantów, a całkowity czas przygotowania to tylko 2-3 minuty.
Domowy majonez
Składniki:
- 1 jajko rozmiar L
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1 łyżka soku z cytryny
- Szczypta soli do smaku
- 140ml oleju rzepakowego
- Szczypta pieprzu
Dodatkowo będzie potrzebny blender z nasadką miksującą oraz słoik lub wąski i wysoki pojemnik z otworem o średnicy takiej do którego swobodnie zmieści się końcówka od blendera. Pamiętajmy też aby nie używać więcej niż 150ml oleju na jedno jajko ponieważ wtedy majonez wyszedłby za rzadki.
Domowy majonez – przepis
Przygotowanie:
- Majonez przygotowujemy z surowego jajka dlatego jajko na samym początku musimy sparzyć wrzątkiem przez kila sekund.
- Sparzone jajko wbijamy do wysokiego pojemnika dodajemy dwie łyżeczki musztardy (ja używam sarepskiej), łyżkę soku z cytryny, szczyptę soli, oraz szczyptę pieprzu, opcjonalnie możemy dodać łyżkę octu zwykłego bądź winnego.
- Do pojemnika wlewamy odmierzoną ilość oleju po czym powoli wkładamy blender i zaczynamy miksować ze sobą składniki. Po dosłownie kilku sekundach miksowania zaczyna wytwarzać się gotowy majonez, a po minucie mamy gotowy produkt. W razie potrzeby majonez doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Sałatka warstwowa z ryżem i tuńczykiem
Sałatka z kurczaka, selera naciowego i migdałów
Sos ze świeżych grzybów leśnych