Domowy majonez
SOSY

Domowy majonez – Ksiega-smaku.pl

Domowy majonez – Ksiega-smaku.pl

Bardzo prosty przepis na pyszny domowy majonez z kilku podstawowych składników, bez ulepszaczy i sztucznych konserwantów, a całkowity czas przygotowania to tylko 2-3 minuty.

Domowy majonez

Składniki:

  • 1 jajko rozmiar L
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Szczypta soli do smaku
  • 140ml oleju rzepakowego
  • Szczypta pieprzu

Dodatkowo będzie potrzebny blender z nasadką miksującą oraz słoik lub wąski i wysoki pojemnik z otworem o średnicy takiej do którego swobodnie zmieści się końcówka od blendera. Pamiętajmy też aby nie używać więcej niż 150ml oleju na jedno jajko ponieważ wtedy majonez wyszedłby za rzadki.

Domowy majonez – przepis

Przygotowanie:

  1. Majonez przygotowujemy z surowego jajka dlatego jajko na samym początku musimy sparzyć wrzątkiem przez kila sekund.
  2. Sparzone jajko wbijamy do wysokiego pojemnika dodajemy dwie łyżeczki musztardy (ja używam sarepskiej), łyżkę soku z cytryny, szczyptę soli, oraz szczyptę pieprzu, opcjonalnie możemy dodać łyżkę octu zwykłego bądź winnego.
  3. Do pojemnika wlewamy odmierzoną ilość oleju po czym powoli wkładamy blender i zaczynamy miksować ze sobą składniki. Po dosłownie kilku sekundach miksowania zaczyna wytwarzać się gotowy majonez, a po minucie mamy gotowy produkt.  W razie potrzeby majonez doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Domowy majonez

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Sałatka warstwowa z ryżem i tuńczykiem

Sałatka z kurczaka, selera naciowego i migdałów

Sos Porowy – prosty przepis

Sos ze świeżych grzybów leśnych

Summary
recipe image
Recipe Name
Domowy majonez – Ksiega-smaku.pl
Published On

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *