Sałatka z kurczaka, selera naciowego i prażonych migdałów
Pysznaaa i pożywna, soczysta dzięki winogronom z chrupiącym selerem i prażonymi migdałami, które uwalniają swój orzechowy aromat, czyli wszystko czego można chcieć od sałatki a taka właśnie jest sałatka z kurczaka, selera naciowego i prażonych migdałów
Sałatka z kurczaka, selera naciowego
Składniki:
- 2 filety z kurczaka około 500g
- 4 łodygi selera naciowego
- 100g czerwonych winogron
- Garść migdałów w płatkach
- 3-4szt. zielonej cebulki (szczypior)
- Natka pietruszki
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- Sok z połowy cytryny
- Sól
- Pieprz
- Olej do smażenia
Sałatka z kurczaka, selera naciowego i prażonych migdałów
Przygotowanie:
- Filety z kurczaka kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju na którym smażymy pokrojonego fileta. Usmażonego kurczaka odkładamy na bok do wystygnięcia.Zamiennie możemy użyć gotowanego fileta którego po ugotowaniu kroimy w kostkę i odkładamy do wystudzenia
- Płatki migdałów prażymy na patelni na małym ogniu przez kilka minut do momentu aż nabiorą złotego koloru. Pamiętajmy aby co chwilę mieszać płatki podczas prażenia.
- Selera naciowego kroimy w kostkę, winogrona przekrawamy na połówki bądź ćwiartki w zależności od wielkości winogron
- Zieloną cebulkę oraz natkę pietruszki drobno siekamy.
- Do dużej miski przekładamy wszystkie przygotowane składniki, dodajemy majonez, jogurt naturalny, musztardę oraz sok z połowy cytryny, dokładnie mieszamy i na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Sałatka z brokułem kurczakiem i migdałami
Kkanpunggi – pikantny smażony kurczak po koreańsku
Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i ananasem
Summary
Recipe Name
Sałatka z kurczaka, selera naciowego i prażonych migdałów
Published On