Sałatka tortellini ze szpinakiem i bekonem – przepis
Przepis na najlepszą śródziemnomorską sałatkę pełną wyrazistych smaków i aromatów z makaronu tortellini, szpinaku oraz bekonu, z dodatkiem pysznego sera parmezan, a której wykonanie nie zajmuje więcej czasu niż 20 min.
Sałatka tortellini ze szpinakiem i bekonem
Składniki (na około 3-4 porcje):
- 250g makaronu tortellini z serem
- 80-100g świeżego szpinaku
- 100g boczku (parzony, wędzony)
- 50g suszonych pomidorów w oleju
- 30g sera parmezan
Dressing
- 50g oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki octu winnego
- 1 łyżeczka miodu
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- Sól
- Pieprz
- 10g sera parmezan
Sałatka tortellini ze szpinakiem i bekonem
Przygotowanie:
- Makaron tortellini gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 8mim, odcedzamy, pozostawiamy do wystygnięcia.
- Plastry boczku smażymy na patelni na złoty kolor bez dodatku tłuszczu, po czym odkładamy do wystygnięcia, kroimy na mniejsze kawałki
- Przygotowujemy sos, do oliwy dodajemy ocet winny, miód, zioła prowansalskie oraz 10g drobno startego sera parmezan, wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzu
- Do dużej miski przekładamy makaron tortellini, szpinak, obsmażony boczek, oraz pokrojone na mniejsze kawałki pomidory suszone, całość zalewamy przygotowanym sosem, następnie wszystkie składniki mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem, na koniec gotową sałatkę posypujemy z wierzchu drobno startym parmezanem.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Sałatka z kurczaka, selera naciowego i migdałów
Sałatka z brokułem kurczakiem i migdałami
Kkanpunggi – pikantny smażony kurczak po koreańsku