Sałatka warstwowa z ryżem i tuńczykiem
Pyszna, bardzo prosta i sycąca dodatkowo bardzo ładnie się prezentuje na stole: sałatka warstwowa z ryżem i tuńczykiem, jajkami i kukurydzą. Kilaka składników, chwila przygotowania i sałatka gotowa.
Sałatka warstwowa z ryżem i tuńczykiem
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka konserwowego w kawałkach w sosie własnym
- 5 jajek
- ½ puszki kukurydzy konserwowej
- Pęczek szczypiorku
- 100g ryżu
- 2 ogórki kiszone
- 4 łyżki majonezu
- Sól i pieprz do smaku
Sałatka warstwowa z ryżem i tuńczykiem
Przygotowanie:
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy, następnie obieramy i oddzielamy białka od żółtek, białka kroimy w drobną kosteczkę i pokrojone odkładamy do miseczki a żółtka ścieramy na tarce z drobnymi oczkami i również odkładamy do innej miseczki.
- Ryż gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, po czym odcedzamy i odkładamy do wystygnięcia
- Tuńczyka i kukurydzę odcedzamy z zalewy, a szczypiorek i ogórki kiszone drobno siekamy.
- Kiedy wszystkie składniki mamy przygotowane, układamy je kolejno w przeźroczystej salaterce, i tak na dnie pierwszą warstwą będą pokrojone białka z jajek. Białka lekko solimy oraz pieprzymy a z wierzchu smarujemy dwiema łyżkami majonezu.
- Następnie wysypujemy warstwę z kukurydzy konserwowej po czym układamy tuńczyka z jednej puszki.
- Na tuńczyka układamy warstwę z ryżu, którą z wierzchu smarujemy dwiema łyżkami majonezu. Majonez przykrywamy warstwą z ogórka kiszonego i tuńczyka oraz warstwą drobno startych żółtek, które lekko solimy i pieprzymy. Z samego wierzchu sałatkę solidnie obsypujemy szczypiorkiem i mamy gotową sałatkę do podania.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Sałatka z pieczonych buraków, roszponki i fety
Śródziemnomorska sałatka orzo z ciecierzycą i serem feta
Włoska sałatka tortellini z salami
Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl
Summary
Recipe Name
Sałatka warstwowa z ryżem i tuńczykiem
Published On