Sos Porowy
Bardzo prosty i szybki przepis na doskonały sos porowy, którego smak i prostota wykonania zaskoczy niejednego miłośnika kulinariów i który idealnie pasuje do pieczonych mięs drobiowych, ziemniaków czy makaronów.
Składniki:
- 1-2 pory – ok 30 dkg
- 100 ml śmietanki słodkiej 30%
- 1 łyżka mąki
- Sól
- Pieprz
- 2 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Pora dokładnie myjemy, kroimy w pół talarki i przekładamy do rondla z dobrze rozgrzanym olejem. Dusimy do miękkości przez ok. 5-7 min. W międzyczasie przygotowujemy śmietankę, do której dolewamy 100 ml wody i rozmącamy łyżkę mąki pszennej. Tak przygotowaną śmietankę wlewamy do rondelka z porem, i gotujemy przez 5 min, doprawiamy solą, pieprzem.