Sos Porowy
SOSY

Sos Porowy – prosty przepis

Sos Porowy

Bardzo prosty i szybki przepis na doskonały sos porowy, którego smak i prostota wykonania zaskoczy niejednego miłośnika kulinariów i  który idealnie pasuje do pieczonych mięs drobiowych, ziemniaków czy makaronów.

 

Składniki:

  • 1-2 pory – ok 30 dkg
  • 100 ml śmietanki słodkiej 30%
  • 1 łyżka mąki
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażenia

 

Przygotowanie:

Pora dokładnie myjemy, kroimy w pół talarki i przekładamy do rondla z dobrze rozgrzanym olejem. Dusimy do miękkości przez ok. 5-7 min. W międzyczasie przygotowujemy śmietankę, do której dolewamy 100 ml wody i rozmącamy łyżkę mąki pszennej. Tak przygotowaną śmietankę wlewamy do rondelka z porem, i gotujemy przez 5 min, doprawiamy solą, pieprzem.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *