PRZEKĄSKI

Przepis na domowe frytki

Przepis na domowe frytki.

Domowe frytki to jedna z bardziej popularnych przekąsek, lub dodatków do dań głównych, szczególnie lubiane przez dzieci a troszkę mniej przez osoby dbająca o figurę. Wydawałoby się, że zrobienie domowych frytek jest bardzo proste, ale nie zawsze wychodzą chrupiące i złociste, za to często są przesiąknięte olejem,  z zewnątrz spieczone a w środku surowe,  albo całkiem „sflaczałe”. Po paru eksperymentach udało mi się wypracować sposób na frytki taki, że wychodzą teraz zawsze złociste i chrupiące z zewnątrz a miękkie w środku  no i przede wszystkim nieociekająca olejem.

 

Składniki na 1 porcję:

  • 500g ziemniaki
  • Olej do smażenia
  • Frytkownica

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy kroimy w słupki.

W garnku zagotowujmy ok. 1 litr wody i wrzucamy do niego pokrojone w słupki ziemniaki, gotujemy dokładnie 5 min, licząc od momentu wsypania ziemniaków na gotującą się wodę. Po czym odcedzamy łyżką cedzakową. Przez właśnie wcześniejsze krótkie gotowanie, podczas smażenia frytki nie będą nasiąkać olejem do środka za to będą miały chrupiącą skórkę.

Lekko obgotowane ziemniaki przekładamy na dobrze rozgrzany, głęboki olej we frytkownicy (Przekładajmy małymi partami, żeby olej nie wykipiał) i smażymy, aż zaczną wypływać na wierzch, a z wierzchu będą złociste.

Podczas smażenia pierwszej partii można obgotowywać kolejną na drugą turę.

Smacznego

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *