Księga Smaku

Cebulowe krążki – onion rings – pyszna przekąska

Cebulowe krążki – onion rings

Bardzo smaczna, szybka i przede wszystkim tania w przygotowaniu przekąska, ze składników które każdy znajdzie w swoim domu, dosyć rzadko przygotowywana w Polsce, natomiast bardzo popularna  w Stanach Zjednoczonych, ale ciągle zyskująca na popularności. Do przygotowania wystarczy: cebula, mąka, mleko, jajko i ulubione przyprawy. Poniżej sprawdzony przepis na pyszne cebulowe krążki – onion rings.

 

Cebulowe krążki – onion rings

Składniki (na jedną średnią miskę smażonych krążków):

 

Cebulowe krążki – onion rings

Przygotowanie:

  1. Cebulę obieramy, kroimy w półcentymetrowe plastry, następnie z każdego plastra oddzielamy pojedyncze krążki cebulowe.
  2. Przygotowaną cebulę oprószamy solą i ostrą papryką w proszku, po czym odstawiamy na bok.
  3. Z rozmąconego jaja kurzego, mleka i mąki przygotowujemy dosyć gęste ciasto naleśnikowe o konsystencji kwaśnej śmietany, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  4. W garnku lub frytkownicy rozgrzewamy sporą ilość oleju, następnie przygotowaną i przyprawioną cebulę maczamy w cieście naleśnikowym i partiami, po kilka – kilkanaście sztuk smażymy na głębokim oleju na złoty kolor, przez około 2,5 minuty.
  5. Gotowe cebulowe krążki wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia nadmiaru ilości oleju.

Przekąski podajemy z ketchupem, sosem czosnkowym lub sosem rybnym.

Smacznego     

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Popcorn karmelowy – przepis

Pizzerinki z ciasta francuskiego

Sos czosnkowy

Summary
Recipe Name
Cebulowe krążki – onion rings
Published On