Popcorn karmelowy
Genialny karmelowy popcorn na słodko, dokładnie taki sam jaki można kupić w wielu kinach, a który idealnie sprawdzi się przy domowych seansach filmowych, czy przyjęciach. Przepis nadzwyczaj prosty i szybki w wykonaniu.
Nie raz próbowałem zrobić popcorn karmelowy, taki jak np. z Multikina a większość przepisów znalezionych w internecie polegała na przygotowaniu oddzielnie popcornu, i oddzielnie karmelu, którym następnie polewa się popcorn, a całość dodatkowo praży w piekarniku. Ten sposób jest czasochłonny a dodatkowo karmel wychodzi bardzo twardy, z dużymi gródkami i zlepia popcorn, więc postanowiłem znaleźć sposób dzięki któremu popcorn wyjdzie dokładnie jak w Multikinie, i po paru eksperymentach się udało. Poniżej przepis na popcorn karmelowy, bardzo ważne jest zachowanie proporcji: ziaren kukurydzy do cukru i oleju.
Składniki na jedną porcję:
- 50g ziaren kukurydzy na popcorn
- 30g cukru
- 50g oleju (również ważone)
- dwu i pół litrowy garnek
Przygotowanie:
- Do garnka wlewamy odmierzoną ilość oleju, wsypujemy 30g cukru i grzejemy na małym ogniu około 2-3min, mieszając co chwilę, do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści i uzyska konsystencję syropu. Zauważymy dwie warstwy: na dnie będzie syrop a z wierzchu rozgrzany olej.
- Następnie lekko zwiększamy ogień pod garnkiem i wsypujemy ziarna kukurydzy, nie zapomnijmy o pokrywce.
- Kiedy popcorn zaczyna strzelać, kilka razy potrząsamy intensywnie garnkiem, aby karmel równomiernie pokrył powstały popcorn.
- Gotowy popcorn karmelowy od razu przekładamy do miski i możemy podać jeszcze ciepły, albo już po wystudzeniu.
W zależności od preferencji smakowych można dodać odrobinę więcej cukru, ale myślę że nie więcej jak 40g cukru na 50g ziaren kukurydzy.
Smacznego
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Pierożki z ciasta francuskiego z serem
Pizzerinki z ciasta francuskiego
słodko.. 😀 wygląda bosko!