PRZEKĄSKI

Popcorn karmelowy – przepis

Popcorn karmelowy

Genialny karmelowy popcorn na słodko, dokładnie taki sam jaki można kupić w wielu kinach, a który idealnie sprawdzi się przy domowych seansach filmowych, czy przyjęciach. Przepis nadzwyczaj prosty i szybki w wykonaniu.

Nie raz próbowałem zrobić popcorn karmelowy, taki jak np. z Multikina a większość przepisów znalezionych w internecie polegała na przygotowaniu oddzielnie popcornu, i oddzielnie karmelu, którym następnie polewa się popcorn, a całość dodatkowo praży w piekarniku. Ten sposób jest czasochłonny a dodatkowo karmel wychodzi bardzo twardy, z dużymi gródkami i zlepia popcorn, więc postanowiłem znaleźć sposób dzięki któremu popcorn wyjdzie dokładnie jak w Multikinie, i po paru eksperymentach się udało. Poniżej przepis na popcorn karmelowy, bardzo ważne jest zachowanie proporcji: ziaren kukurydzy do cukru i oleju.

 

Składniki na jedną porcję:

  • 50g ziaren kukurydzy na popcorn
  • 30g cukru
  • 50g oleju (również ważone)
  • dwu i pół litrowy garnek

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewamy odmierzoną ilość oleju, wsypujemy 30g cukru i grzejemy na małym ogniu około 2-3min, mieszając co chwilę, do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści i uzyska konsystencję syropu. Zauważymy dwie warstwy: na dnie będzie syrop a z wierzchu rozgrzany olej.
  2. Następnie lekko zwiększamy ogień pod garnkiem i wsypujemy ziarna kukurydzy, nie zapomnijmy o pokrywce.
  3. Kiedy popcorn zaczyna strzelać, kilka razy potrząsamy intensywnie garnkiem, aby karmel równomiernie pokrył powstały popcorn.
  4. Gotowy popcorn karmelowy od razu przekładamy do miski i możemy podać jeszcze ciepły, albo już po wystudzeniu.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

W zależności od preferencji smakowych można dodać odrobinę więcej cukru, ale myślę że nie więcej jak 40g cukru na 50g ziaren kukurydzy.

Smacznego

popcorn karmelowy

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Pierożki z ciasta francuskiego z serem

Pizzerinki z ciasta francuskiego

Jajka faszerowane w szynce

Summary
recipe image
Recipe Name
Popcorn karmelowy – przepis
Published On

One comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *