PRZEKĄSKI

Popcorn karmelowy – przepis

Popcorn karmelowy

Genialny karmelowy popcorn na słodko, dokładnie taki sam jaki można kupić w wielu kinach, a który idealnie sprawdzi się przy domowych seansach filmowych, czy przyjęciach. Przepis nadzwyczaj prosty i szybki w wykonaniu.

Nie raz próbowałem zrobić popcorn karmelowy, taki jak np. z Multikina a większość przepisów znalezionych w internecie polegała na przygotowaniu oddzielnie popcornu, i oddzielnie karmelu, którym następnie polewa się popcorn, a całość dodatkowo praży w piekarniku. Ten sposób jest czasochłonny a dodatkowo karmel wychodzi bardzo twardy, z dużymi gródkami i zlepia popcorn, więc postanowiłem znaleźć sposób dzięki któremu popcorn wyjdzie dokładnie jak w Multikinie, i po paru eksperymentach się udało. Poniżej przepis na popcorn karmelowy, bardzo ważne jest zachowanie proporcji: ziaren kukurydzy do cukru i oleju.

 

Składniki na jedną porcję:

  • 50g ziaren kukurydzy na popcorn
  • 30g cukru
  • 50g oleju (również ważone)
  • dwu i pół litrowy garnek

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewamy odmierzoną ilość oleju, wsypujemy 30g cukru i grzejemy na małym ogniu około 2-3min, mieszając co chwilę, do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści i uzyska konsystencję syropu. Zauważymy dwie warstwy: na dnie będzie syrop a z wierzchu rozgrzany olej.
  2. Następnie lekko zwiększamy ogień pod garnkiem i wsypujemy ziarna kukurydzy, nie zapomnijmy o pokrywce.
  3. Kiedy popcorn zaczyna strzelać, kilka razy potrząsamy intensywnie garnkiem, aby karmel równomiernie pokrył powstały popcorn.
  4. Gotowy popcorn karmelowy od razu przekładamy do miski i możemy podać jeszcze ciepły, albo już po wystudzeniu.

W zależności od preferencji smakowych można dodać odrobinę więcej cukru, ale myślę że nie więcej jak 40g cukru na 50g ziaren kukurydzy.

Smacznego

popcorn karmelowy

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Pierożki z ciasta francuskiego z serem

Pizzerinki z ciasta francuskiego

Jajka faszerowane w szynce

Summary
recipe image
Recipe Name
Popcorn karmelowy – przepis
Published On

One comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *