PRZEKĄSKI

Jajka faszerowane w szynce

Znakomity pomysł na ciekawą, niedrogą  i smaczną przekąskę i jednocześnie bardzo prostą w wykonaniu, a która sprawdzi się na większości imprez. Wypełnione farszem jajka zawinięte w dobrą szynkę, będą błyskawicznie znikały ze stołu.

 

Jajka Faszerowane w szynce

Składniki :

  • 7 jajek
  • 9 plastrów dobrej szynki
  • majonez
  • Sól
  • Pieprz
  • Słodka papryka
  • Pęczek szczypiorku

Wykonanie:

  • Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, następnie z każdego jajka od końca bardziej zaokrąglonego odcinamy mały plaster białka w taki sposób, żeby można było je później stabilnie postawić, a z drugiego końca odcinamy około 1/3 części jajka i wyciągamy żółtka.
  • Połowę pęczku szczypiorku, dwa plastry szynki i odcięte części jajek wraz z żółtkami bardzo drobno kroimy, dodajemy łyżkę majonezu, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i dokładnie mieszamy.
  • Pozostałą połowę szczypiorku sparzamy we wrzątku – (szczypiorek stanie się bardziej elastyczny i łatwiej będzie nam przewiązać jajka)
  • Jajka owijamy plastrami szynki, przewiązujemy sparzonym szczypiorkiem i nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem.

Smacznego.

Summary
recipe image
Recipe Name
Jajka faszerowane w szynce
Published On

3 komentarze

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *