Znakomity pomysł na ciekawą, niedrogą i smaczną przekąskę i jednocześnie bardzo prostą w wykonaniu, a która sprawdzi się na większości imprez. Wypełnione farszem jajka zawinięte w dobrą szynkę, będą błyskawicznie znikały ze stołu.
Jajka Faszerowane w szynce
Składniki :
- 7 jajek
- 9 plastrów dobrej szynki
- majonez
- Sól
- Pieprz
- Słodka papryka
- Pęczek szczypiorku
Wykonanie:
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, następnie z każdego jajka od końca bardziej zaokrąglonego odcinamy mały plaster białka w taki sposób, żeby można było je później stabilnie postawić, a z drugiego końca odcinamy około 1/3 części jajka i wyciągamy żółtka.
- Połowę pęczku szczypiorku, dwa plastry szynki i odcięte części jajek wraz z żółtkami bardzo drobno kroimy, dodajemy łyżkę majonezu, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i dokładnie mieszamy.
- Pozostałą połowę szczypiorku sparzamy we wrzątku – (szczypiorek stanie się bardziej elastyczny i łatwiej będzie nam przewiązać jajka)
- Jajka owijamy plastrami szynki, przewiązujemy sparzonym szczypiorkiem i nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem.
Smacznego.
Summary
Recipe Name
Jajka faszerowane w szynce
Published On
Average Rating
2 Review(s) Based on
Super pomysł!
Świetny pomysł na imprezy. Sama z chęcią sięgnęłabym po taką przekąskę:)
Bardzo lubię faszerowane jajka 🙂 Smacznie i szybko 🙂