Pomysł na szybki i smaczny obiad, kurczak w sosie porowym, dzięki któremu por na dłużej zagości na waszych stołach.
Kurczak w sosie porowym
Składniki:
- Jedna podwójna pierś z kurczaka
- Przyprawa do kurczaka
- Pergamin
- 1 por
- Słodka śmietanka 30%
- 1 łyżka mąki
- Sól
- Pieprz
- oleju do smażenia
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, dzielimy na pół i przecinamy wzdłuż, w taki sposób aby powstały w sumie cztery filety, które następnie lekko pobijamy tłuczkiem o mięsa.
- Tak przygotowane filety skrapiamy olejem, oprószamy przyprawą do kurczaka i odstawiamy na pół godziny, następnie zawijamy w pergamin i smażymy w pergaminie na patelni już bez dodatku oleju.
- W międzyczasie przygotowujemy sos porowy:
- Jednego pora przecinamy wzdłuż dokładnie myjemy i kroimy w pół talarki, następnie dusimy na patelni przez 5min. z dodatkiem około 1 jednej łyżki oleju.
- Gdy por będzie miękki dolewamy 100 ml śmietanki słodkiej 30% z rozmąconą 1 łyżką mąki doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy
- Pierś z kurczaka w sosie porowym podajemy z ryżem, kaszą, bądź z ziemniakami.
Summary
Recipe Name
Kurczak w sosie porowym
Published On