DANIA GŁÓWNE

Kurczak w sosie porowym

Pomysł na szybki i smaczny obiad, kurczak w sosie porowym, dzięki któremu por na dłużej zagości na waszych stołach.

 

Kurczak w sosie porowym

Składniki:

  • Jedna podwójna pierś z kurczaka
  • Przyprawa do kurczaka
  • Pergamin
  • 1 por
  • Słodka śmietanka 30%
  • 1 łyżka mąki
  • Sól
  • Pieprz
  • oleju do smażenia

 

Przygotowanie:

  • Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, dzielimy na pół i przecinamy wzdłuż, w taki sposób aby powstały w sumie cztery filety, które następnie lekko pobijamy tłuczkiem o mięsa.
  • Tak przygotowane filety skrapiamy olejem, oprószamy przyprawą do kurczaka i odstawiamy na pół godziny, następnie zawijamy w pergamin i smażymy w pergaminie na patelni już bez dodatku oleju.
  • W międzyczasie  przygotowujemy sos porowy:
  • Jednego pora przecinamy wzdłuż dokładnie myjemy i kroimy w pół talarki, następnie dusimy na patelni przez 5min. z dodatkiem około 1 jednej łyżki oleju.
  • Gdy por będzie miękki dolewamy  100 ml śmietanki słodkiej 30% z rozmąconą 1 łyżką mąki doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy
  • Pierś z kurczaka w sosie porowym podajemy z ryżem, kaszą, bądź z ziemniakami.
Summary
recipe image
Recipe Name
Kurczak w sosie porowym
Published On

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *