DODATKI

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem

Kiedy przychodzi czas na wiosenne nowalijki, pojawia się również młoda kapusta, z której możemy przyrządzić smakowitą kapustę zasmażaną z boczkiem.

 

Składniki:

  • 80 dag młodej kapusty
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 10 dag boczku (parzony wędzony)
  • Sól
  • Pieprz
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Kminek
  • Oliwa
  • Łyżka masła
  • Łyżka mąki

 

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem

Przygotowanie:

  • Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na bardzo dobrze rozgrzanej oliwie na patelni, dodajemy pokrojony w drobną kostkę boczek i podsmażamy razem jeszcze przez chwilę.
  • Podsmażoną cebulę i boczek przekładamy do garnka, dodajemy drobno poszatkowaną młodą kapustę, wlewamy półtorej  szklanki wody  i dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kminek i gotujemy przez  20min do momentu, aż kapusta będzie miękka.
  • W między czasie przygotowujemy zasmażkę. Na rozgrzanej patelni roztapiamy jedną łyżkę masła, dodajemy około jednej łyżki mąki i zasmażamy na złoty kolor ciągle mieszając tak aby zasmażka się nie przypaliła.
  • Zasmażkę dodajemy do miękkiej kapusty, dokładnie mieszamy.
  • Całość doprawiamy solą, pieprzem i dusimy jeszcze przez 2-3 minuty.
  • Młoda kapusta zasmażana z boczkiem to idealny dodatek do młodych ziemniaków i dań mięsnych, może być podawana zarówno na ciepło jak i zimno.

Smacznego

młoda kapusta zasmażana z boczkiem
Summary
recipe image
Recipe Name
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem
Published On

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *