Kiedy przychodzi czas na wiosenne nowalijki, pojawia się również młoda kapusta, z której możemy przyrządzić smakowitą kapustę zasmażaną z boczkiem.
Składniki:
- 80 dag młodej kapusty
- 1 średniej wielkości cebula
- 10 dag boczku (parzony wędzony)
- Sól
- Pieprz
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Kminek
- Oliwa
- Łyżka masła
- Łyżka mąki
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na bardzo dobrze rozgrzanej oliwie na patelni, dodajemy pokrojony w drobną kostkę boczek i podsmażamy razem jeszcze przez chwilę.
- Podsmażoną cebulę i boczek przekładamy do garnka, dodajemy drobno poszatkowaną młodą kapustę, wlewamy półtorej szklanki wody i dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kminek i gotujemy przez 20min do momentu, aż kapusta będzie miękka.
- W między czasie przygotowujemy zasmażkę. Na rozgrzanej patelni roztapiamy jedną łyżkę masła, dodajemy około jednej łyżki mąki i zasmażamy na złoty kolor ciągle mieszając tak aby zasmażka się nie przypaliła.
- Zasmażkę dodajemy do miękkiej kapusty, dokładnie mieszamy.
- Całość doprawiamy solą, pieprzem i dusimy jeszcze przez 2-3 minuty.
- Młoda kapusta zasmażana z boczkiem to idealny dodatek do młodych ziemniaków i dań mięsnych, może być podawana zarówno na ciepło jak i zimno.
Smacznego
Summary
Recipe Name
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem
Published On