Sposobów przyrządzania pierogów jest naprawdę wiele, jednym z nich jest sprawdzony przepis na pierogi z kapustą i grzybami, czyli klasyczne, tradycyjne danie nie tylko Wigilijne.
Z poniższych składników wychodzi około 50 pierogów z kapustą i grzybami.
Składniki farsz:
- 50 dag kiszonej kapusty
- 50 g grzybów leśnych
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 liść laurowy
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- Sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
Do dobrze odciśniętej kiszonej kapusty dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości kapusty przez ok 25-30 min, po czym odcedzamy, wyciągamy ziele i liść laurowy i bardzo drobno kapustę szatkujemy.
Grzyby moczymy w wodzie przez 1-2 godziny po czym gotujemy przez 30 min, odcedzamy i drobno siekamy
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i szklimy na patelni z bardzo dobrze rozgrzanym olejem.
Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekaną kapustę i grzyby, mieszamy i smażymy razem przez 10 min.
Składniki ciasto:
- 1 szklanki gorącej wody (ok 250ml)
- 50 dag mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka soli
- Łyżka oliwy
Przygotowanie:
Do pojemnika wlewamy szklankę gorącej wody dodajemy sól, oliwę i stopniowo dodajemy mąkę mieszając wszystkie składniki do uzyskania jednolitego ciasta.
Ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i dokładnie wyrabiamy przez 10 – 15min na gładką, elastyczną masę, która łatwo odchodzi od dłoni.
Ciasto przykrywamy ściereczką, i odstawiamy na 15 – 20min żeby odpoczęło.
Rozwałkowujemy wałkiem do ciasta do grubości 2mm i wycinamy szklanką bądź okrągłą foremką kółka, na które nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi.
Powstałe pierogi wrzucamy partiami na osoloną, gotującą się wodę i gotujemy do momentu aż pierogi samoczynnie wypłyną na powierzchnie, przez jeszcze 2-3 min.
Gotowe pierogi z kapustą i grzybami wyciągamy łyżką cedzakową i podajemy okraszone zrumienioną cebulką.
Smacznego