DANIA GŁÓWNE

Pierogi z kapustą i grzybami – przepis

Sposobów przyrządzania pierogów jest naprawdę wiele, jednym z nich jest sprawdzony przepis na  pierogi z kapustą i grzybami, czyli klasyczne, tradycyjne danie nie tylko Wigilijne.

Z poniższych składników wychodzi około 50 pierogów z kapustą i grzybami.

 

Składniki farsz:

  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 50 g grzybów leśnych
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 liść laurowy
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • Sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie:

Do dobrze odciśniętej kiszonej kapusty dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości kapusty przez ok 25-30 min, po czym odcedzamy, wyciągamy ziele i liść laurowy i bardzo drobno kapustę szatkujemy.

Grzyby moczymy w wodzie przez 1-2 godziny po czym gotujemy przez 30 min, odcedzamy i drobno  siekamy

Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i szklimy na patelni z bardzo dobrze rozgrzanym olejem.

Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekaną kapustę i grzyby, mieszamy i smażymy razem przez 10 min.

 

Składniki ciasto:

  • 1 szklanki gorącej wody (ok 250ml)
  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • Łyżka oliwy

Przygotowanie:

Do pojemnika wlewamy szklankę gorącej wody dodajemy sól, oliwę i stopniowo dodajemy mąkę  mieszając wszystkie  składniki do uzyskania jednolitego ciasta.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i dokładnie wyrabiamy przez 10 – 15min na gładką, elastyczną masę, która łatwo odchodzi od dłoni.

Ciasto przykrywamy ściereczką, i  odstawiamy na 15 – 20min żeby odpoczęło.

Rozwałkowujemy wałkiem do ciasta do grubości 2mm i wycinamy szklanką bądź okrągłą foremką kółka, na które nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi.

Powstałe pierogi wrzucamy partiami na osoloną, gotującą się wodę i gotujemy do momentu aż pierogi samoczynnie wypłyną na powierzchnie, przez jeszcze  2-3 min.

Gotowe pierogi z kapustą i grzybami wyciągamy łyżką cedzakową i podajemy okraszone zrumienioną cebulką.

Smacznego

Pierogi z kapustą i grzybami
Summary
recipe image
Recipe Name
Pierogi z kapustą i grzybami
Published On

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *