Idealny pomysł na szybkie smaczne i pożywne śniadanie – omlet na słodko, podawany z cukrem pudrem, dżemem, owocami, czy różnymi syropami.
Składniki (na 1 porcję)
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki mleka
- szczypta soli
- łyżka masła do smażenia
Przygotowanie:
Czas przygotowania 10 min
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę
Żółtka rozmącamy trzepaczką, dodajemy sól, mleko, mąkę i dokładnie mieszamy na gładką masę.
Ubitą pianę z białek dodajemy do powstałej masy z żółtek i powoli a jednocześnie dokładnie wszystko razem mieszamy.
Na małej patelni topimy masło, wlewamy przygotowaną masę, równo rozprowadzając na całej powierzchni i smażymy na małym ogniu, aż do zrumienienia przez około 4-6 min z każdej strony.
Omlet na słodko podawać z dżemem, cukrem pudrem, owocami albo z innymi ulubionymi dodatkami.
Po usmażeniu jednej strony najlepiej zsunąć omleta na odwróconą pokrywkę i wprawnym ruchem obrócić na drugą stronę – taki sposób żeby omlet się nie złamał przy obracaniu