PRZEKĄSKI

Omlet na słodko – przepis

Idealny pomysł na szybkie smaczne i pożywne śniadanie – omlet na słodko, podawany z cukrem pudrem, dżemem, owocami, czy różnymi syropami.

 

Składniki (na 1 porcję)

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • łyżka masła do smażenia

 

Przygotowanie:

Czas przygotowania 10 min

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę

Żółtka rozmącamy trzepaczką, dodajemy sól, mleko, mąkę i dokładnie mieszamy na gładką masę.

Ubitą pianę z białek dodajemy do powstałej masy z żółtek i powoli a jednocześnie dokładnie wszystko razem mieszamy.

Na małej patelni topimy masło, wlewamy przygotowaną masę, równo rozprowadzając  na całej powierzchni i smażymy na małym ogniu, aż do zrumienienia przez około 4-6 min z każdej strony.

Omlet na słodko podawać z dżemem, cukrem pudrem, owocami albo z innymi ulubionymi dodatkami.

Po usmażeniu jednej strony najlepiej zsunąć omleta na odwróconą pokrywkę i wprawnym ruchem obrócić na drugą stronę – taki sposób żeby omlet się nie złamał przy obracaniu

Omlet na słodko, biszkoptowy

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Omlet na słodko
Published On

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *