DANIA GŁÓWNE

Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis

Pulpety w sosie pomidorowym

Pyszne i delikatne pulpety w aksamitnym sosie pomidorowym, zwane także klopsikami po prostu rozpływają się w ustach, a każdy kęs przypomina smaki z dzieciństwa, dodatkowo dużo bardziej dietetyczne od zwykłych kotletów mielonych.

 

Pulpety w sosie pomidorowym

Składniki na 4-5 porcji:

Pulpety:

  • 700g mięsa mielonego (łopatka, szynka)
  • 1 jajo
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek bułki tartej
  • Sól około ½ łyżeczki
  • Pieprz świeżo zmielony
  • Oliwa do smażenia

Sos:

  • 500g przecieru pomidorowego – passata
  • ½ łyżeczki soli
  • Pieprz
  • ¼ łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Pulpety w sosie pomidorowym

Przygotowanie:

  1. Do miski wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy suszone oregano, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku, następnie mieszamy i gotowy sos odstawiamy na bok.
  2. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przekładamy na patelnię z łyżką dobrze rozgrzanej oliwy, i smażymy do momentu, aż się zeszkli.
  3. Do mielonego mięsa dodajemy jedno rozmącone jajo, zeszkloną cebulę, bułkę tartą i jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem, i dokładnie mieszamy.
  4. Z powstałej masy mięsnej formujemy kulki wielkości piłeczki pingpongowej, które następnie obsmażamy z każdej strony na dobrze rozgrzanej oliwie na patelni (około 3 łyżki oliwy).
  5. Obsmażone pulpety zalewamy wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym i gotujemy pod przykryciem przez 20min na małym ogniu.
  6. Pulpety w sosie pomidorowym najczęściej serwowane są z ryżem, lub z ziemniakami.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Smacznego

 

Golonka pieczona w piwie

Fasolka po bretońsku

Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto

Summary
recipe image
Recipe Name
Pulpety w sosie pomidorowym
Published On

One comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *