Pulpety w sosie pomidorowym
Pyszne i delikatne pulpety w aksamitnym sosie pomidorowym, zwane także klopsikami po prostu rozpływają się w ustach, a każdy kęs przypomina smaki z dzieciństwa, dodatkowo dużo bardziej dietetyczne od zwykłych kotletów mielonych.
Pulpety w sosie pomidorowym
Składniki na 4-5 porcji:
Pulpety:
- 700g mięsa mielonego (łopatka, szynka)
- 1 jajo
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek bułki tartej
- Sól około ½ łyżeczki
- Pieprz świeżo zmielony
- Oliwa do smażenia
Sos:
- 500g przecieru pomidorowego – passata
- ½ łyżeczki soli
- Pieprz
- ¼ łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Pulpety w sosie pomidorowym
Przygotowanie:
- Do miski wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy suszone oregano, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku, następnie mieszamy i gotowy sos odstawiamy na bok.
- Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przekładamy na patelnię z łyżką dobrze rozgrzanej oliwy, i smażymy do momentu, aż się zeszkli.
- Do mielonego mięsa dodajemy jedno rozmącone jajo, zeszkloną cebulę, bułkę tartą i jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem, i dokładnie mieszamy.
- Z powstałej masy mięsnej formujemy kulki wielkości piłeczki pingpongowej, które następnie obsmażamy z każdej strony na dobrze rozgrzanej oliwie na patelni (około 3 łyżki oliwy).
- Obsmażone pulpety zalewamy wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym i gotujemy pod przykryciem przez 20min na małym ogniu.
- Pulpety w sosie pomidorowym najczęściej serwowane są z ryżem, lub z ziemniakami.
Smacznego
Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto
Summary
Recipe Name
Pulpety w sosie pomidorowym
Published On
Uwielbiam pulpety 🙂 P.S. Świtne zdjecie 🙂