DANIA GŁÓWNE

Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis

Pulpety w sosie pomidorowym

Pyszne i delikatne pulpety w aksamitnym sosie pomidorowym, zwane także klopsikami po prostu rozpływają się w ustach, a każdy kęs przypomina smaki z dzieciństwa, dodatkowo dużo bardziej dietetyczne od zwykłych kotletów mielonych.

 

Pulpety w sosie pomidorowym

Składniki na 4-5 porcji:

Pulpety:

  • 700g mięsa mielonego (łopatka, szynka)
  • 1 jajo
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek bułki tartej
  • Sól około ½ łyżeczki
  • Pieprz świeżo zmielony
  • Oliwa do smażenia

Sos:

  • 500g przecieru pomidorowego – passata
  • ½ łyżeczki soli
  • Pieprz
  • ¼ łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Pulpety w sosie pomidorowym

Przygotowanie:

  1. Do miski wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy suszone oregano, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku, następnie mieszamy i gotowy sos odstawiamy na bok.
  2. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przekładamy na patelnię z łyżką dobrze rozgrzanej oliwy, i smażymy do momentu, aż się zeszkli.
  3. Do mielonego mięsa dodajemy jedno rozmącone jajo, zeszkloną cebulę, bułkę tartą i jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem, i dokładnie mieszamy.
  4. Z powstałej masy mięsnej formujemy kulki wielkości piłeczki pingpongowej, które następnie obsmażamy z każdej strony na dobrze rozgrzanej oliwie na patelni (około 3 łyżki oliwy).
  5. Obsmażone pulpety zalewamy wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym i gotujemy pod przykryciem przez 20min na małym ogniu.
  6. Pulpety w sosie pomidorowym najczęściej serwowane są z ryżem, lub z ziemniakami.

Smacznego

 

Golonka pieczona w piwie

Fasolka po bretońsku

Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto

Summary
recipe image
Recipe Name
Pulpety w sosie pomidorowym
Published On

One comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *